„Doresc ca, pentru 2014, trei programe naţionale de sănătate să le facem etalon. Aceste trei programe se referă la trei domenii: cancer, diabet şi transplant. Vrem să le organizăm cap-coadă, adică de la început până la sfârşit, încercând să plecăm de la prevenţie şi să încheiem cu paliaţia, acolo unde este cazul, sau cu bolnavul tratat care să plece acasă şi să urmeze o viaţă normală”, a declarat Nicolăescu, prezent la conferinţa „Transplantul, pacientul în stare post transplant şi viaţa cotidiană a acestuia”, organizată marţi la Institutul Clinic Fundeni de către Asociaţia Transplantaţilor din România.
Ministrul a mai spus că a cerut sprijinul asociaţiilor de pacienţi pentru elaborarea, monitorizarea şi eventuale modificări ale acestor programe.
Nicolăescu a anunţat că toate programele de sănătate vor fi, din 2014, reorganizate, astfel încât să nu mai fie împărţite între Ministerul Sănătăţii (MS) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Astfel, toate programele vor fi gestioate de minister, în timp ce CNAS se va ocupa de contractare şi finanţare.
În cadrul conferinţei, Nicolăescu a mai spus că trebuie să crească numărul de donatori şi al centrelor de transplant.
„Trebuie să dezvoltăm infrastructua şi să punem la punct Registrul Naţional de Transplant. Bugetul Ministerului Sănătăţii pentru 2014 va creşte, ca urmare a eforturilor făcute în utlimele luni, iar cele trei programe-etalon vor fi plătite din prima lună şi vor avea buget. Va trebui să facem pentru 2013 nişte modificări ca să asigurăm finanţarea, până la sfârşitul anului”, a mai spus ministrul
Anul 2013 este anul în care activitatea de transplant s-a ridicat la cel mai înalt nivel din ultimii 24 de ani, pe care îi considerăm postrevoluţionari. În sensul în care am avut cel mai mare număr de operaţii de transplasnt care s-au realizat în România într-un an De asemenea, am avut cel mai mare număr de donatori într-un an pe care i-am putut găsi în ţara noastră”, a spus ministrul Sănătăţii la conferinţa „Transplantul, pacientul în stare post transplant şi viaţa cotidiană a acestuia”, organizată de Asociaţia Transplantaţilor din România.
Amintind că în 2013 în România s-au efectuat cele mai multe operaţii şi au existat cei mai mulţi donatori din ultimii 24 de ani, ministrul a explicat aceste realizări prin aceea că: s-au creat mai multe centre de donare, au fost campanii de donare de organe şi au fost mai multe echipe pregătite pentru recoltare, iar echipele care au efectuat transplantul au fost mai bine asigurate.