Nicolăescu: În decembrie începe vaccinarea pneumococică gratuită pentru toţi copiii sub doi ani

04 07. 2013
vaccin_99203000

“Ministerul Sănătăţii pregăteşte procedura de licitaţie pentru achiziţionarea vaccinului pneumococic. Ne aflăm în faza de elaborare a caietelor de sarcini şi intenţionăm demararea procedurii la începutul lunii august, astfel încât în lunile noiembrie-decembrie să avem vaccinul necesar începerii vaccinării gratuite a copiilor în vârstă de până la ani ani, în cadrul programului naţional de imunizare”, a declarat astăzi Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.

Bolile pneumococice sunt provocate de bacteria streptococcus pneumoniae şi pot varia de la otite medii acute, pneumonii, sinuzite, conjunctivite, până la sepsis şi meningite, iar copiii care au suferit un episod de boală pot rămâne cu sechele grave, precum retard mintal, tuburări de comportament, tulburări de vedere şi auz, şi epilepsie.

Unde suntem acum

Pe de o parte, unul din cinci copii români cu vârsta până într-un an care ajung la medicul de familie sau în spital suferă de o boală potenţial pneumococică, potrivit studiului „Incidenţa infecţiilor pneumococice la copii cu vârsta între 0-5 ani, în sistemul de sănătate din România”.
Mai mult, România are cea mai mare rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană iar o treime dintre decese sunt cauzate de pneumonie, potrivit unui raport din 2011 al Centrului Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică.
Pe de altă parte, rezistenţa pneumococului la antibiotic este în creştere, arată studiul „Streptococus Pneumoniae Nasopharyngeal Colonization in Children in Braşov, Central Romania”.

Majoritatea medicilor recomandă părinţilor vaccinarea pneumococică a copiilor, dar doar 15% dintre ei îi şi vaccinează, arată un studiu realizat de Ipsos Healthcare.

Studiul se numeşte „International pediatric pneumococcal vaccination” şi a fost realizat online de Ipsos Healthcare pe un eşantion format din 741 medici de familie şi medici pediatri din Polonia, Slovacia, Cehia, România, Rusia, India, Lituania, Estonia, în perioada 30 octombrie – 14 decembrie 2012.

82% dintre medicii români care au participat la un studiul Ipsos Healthcare recomandă vaccinarea pneumococică pentru copiii cu vârste de până la doi ani.

Însă doar 15% dintre părinţi cer vaccinarea pneumococică în mod spontan, spun medicii români intervievaţi. Studiul realizat de Ipsos arată că de cele mai multe ori, părinţii nu îşi vaccinează copiii pentru că nu-şi permit vaccinul.

Amploarea bolile pneumococice în lume

Bolile pneumococice la copiii cu vârste sub doi ani sunt cea mai mare îngrijorare a medicilor intervievaţi în cadrul studiului realizat de Ipsos Healthcare pe marginea oportunităţii vaccinării pneumococice. Amintim că studiul a urmărit măsurarea fenomenului în Polonia, Slovacia, Cehia, România, Rusia, India, Lituania şi Estonia.