Nicolăescu întreabă câţi medici şi spitale sunt în ţară ca să facă o strategie naţională de sănătate

Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, a anunţat la începutul lunii martie că va elabora o strategie naţională de sănătate publică pentru următorii 20 de ani. În acest sens, Ministerul de resort vrea să afle cum arată în acest moment sistemul sanitar din România: câţi medici de familie, câte spitale şi farmacii mai are fiecare judeţ. Autorităţile judeţene au timp până în iulie să-i trimită aceste date.
Cristina Şomănescu - joi, 14 mart. 2013, 22:03
Nicolăescu întreabă câţi medici şi spitale sunt în ţară ca să facă o strategie naţională de sănătate

Strategia naţională de sănătate publică pentru următorii 20 de ani va fi gata până la finele acestui an. Acesta este termenul-limită asumat de ministrul Eugen Nicolăescu pentru definitivarea strategiei.

Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, a anunţat pe 2 martie că a fost aprobat în Guvern un Memorandum referitor la elaborarea strategiei naţionale de sănătate publică. Eugen Nicolăescu a explicat că documentul reprezintă un angajament al Ministerului Sănătăţii că la sfârşitul acestui an va să elabora o strategie de sănătate publică la nivel național pentru următorii 20 de ani.

Ca metodologie, ministerul va realiza strategia naţională de sănătate publică după ce va primi de la fiecare autoritate locală şi judeţeană informaţii în formă standardizată despre starea sistemului de sănătate (câţi medici, câte spitale mai sunt în judeţ, etc. ) şi socio-demograficele celor care locuiesc acolo.

“Este prima oară când în România se va face o strategie de jos în sus și nu invers. Consiliile județene vor fi responsabile pentru strategiile județene care se vor realiza în funcție de nevoile, realitățile și specificitățile locale. Aceste strategii se vor elabora pe baza unor machete standard gândite la nivelul Ministerului Sănătății”, a mai spus Eugen Nicolăescu.

Cum vrea Ministerul Sănătăţii să facă strategia naţională de sănătate publică

Ministerul Sănătăţii a solicitat fiecărei primării, Consiliu Judeţean, AJOFM, Direcţie de Sănătate Publică şi Direcţie Judeţeană de Statistică din ţară valorile pentru o serie de indicatori care radiografiază populaţia şi sistemul sanitar din judeţul pe care-l reprezintă.

Concret, ce vrea să afle MS din teritoriu

Pe de o parte, Ministerul Sănătăţii vrea să ştie câţi medici de familie lucrează în fiecare judeţ, câte spitale şi ce fonduri europene a atras fiecare judeţ pentru investiţii în sănătate. 

Pe de altă parte, Ministerul de resort mai vrea să afle profilul demografic al fiecărui judeţ, cât de instruiţi sunt românii, dacă lucrează sau sunt şomeri şi câţi au acces la utilităţi.

În linii mari, pornind de la aceste informaţii, Ministerul Sănătăţii va elabora o strategie naţională de sănătate pentru următorii 20 de ani.

Ministerul Sănătății şi-a propus ca până la sfârșitul lunii iunie să primească din ţară informaţiile solicitate.

MS întreabă: câţi medici de familie, câte spitale şi ce investiţii în sănătate cu bani europeni are fiecare judeţ.

Autorităţile judeţe trebuie să comunice ministerului de resort câţi profesionişti în domeniul sanitar au. Adică numărul de medici de familie, de medici dentişti, de farmacişti, de asistente comunitare, de asistenţi sociali din fiecare judeţ. Ministerul mai vrea să ştie câţi profesori, învăţători, educatori şi profesori de educaţie fizică a avut fiecare judeţ din 2007 până în 2012.

Autorităţile judeţene vor transmite ministerului Sănătăţii şi câte săli de sport, terenuri de sport şi bazine de înot au avut din 2007 până în 2012.

Ministerul va primi informaţii despre accesul la servicii medicale din fiecare judeţ şi despre infrastructura de sănătate pe judeţe: câte spitale sunt în fiecare judeţ (private, publice), câte sanatorii TBC, câte cabinete de medicină de familie, câte ambulatorii de specialitate, câte cămine de bătrâni, câte farmacii şi centre multifuncţionale.

Ministerul Sănătăţii vrea să afle ce fonduri europene a atras fiecare judeţ pentru investiţii în sănătate şi nivelul cheltuielilor cu sănătatea din bugetul local.

Ministerul Sănătăţii vrea să afle şi câţi mai suntem, câtă şcoală avem şi dacă muncim.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii vrea să ştie care e profilul demografic al fiecărui judeţ. În acest sens, vrea să  afle care a fost populaţia stabilă din fiecare judeţ la 1 ianuarie 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 şi 2012. Ministerul Sănătăţii mai vrea să afle distribuţia locuitorilor fiecărui judeţ în funcţie de etnie şi de apartenenţă religioasă, pentru acelaşi interval de timp. De asemenea, ministerul solicită autorităţilor judeţene numărul de decese din fiecare an din perioda 2007 – 2012 şi numărul de decese sub un an, pentru acelaşi interval de timp, precum şi numărul de decese sub patru ani, din 2007 până în 2012, inclusiv.

Ministerul Sănătăţii mai vrea să afle nivelul de instruire a populaţiei din fiecare judeţ: numărul de persoane fără studii, a celor care au absolvit şcoala primară, a celor care au terminat gimnaziul, rata de abandon şcolar şi numărul de copii înscrişi la grădiniţă, relativ la perioada 2007-2012.

Mai departe, Ministerul solicită fiecărui judeţ informaţii despre numărul şomerilor şi numărul asistaţilor social între 2007-2012.

Nu în ultimul rând, Ministerul Sănătăţii vrea să primească o radiografie a accesului la utilităţi a fiecărui judeţ (câte gospodării au canalizare, au apă potabilă, au acces la gaz, la electricitate) din 2007 până în 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele din Sănătate
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele ...
PNL îşi asumă un angajament ferm, că până în 2028 salariile din Educaţie vor ajunge la acelaşi nivel cu cele din Sănătate, a transmis luni preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, la o......
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Ministerul Finanţelor a lansat luni seara, în dezbatere, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru înfiinţarea Programului ...
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a anunţat luni, la Kiev, un ajutor suplimentar din partea Germaniei pentru ...
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul de modificare a Legii pensiilor militare, cu amendamente, prin care se prevede ...