Nicolăescu: Monitorizăm temporar 28 de medicamente pentru cancer şi leucemie, la risc să lipsească

Un număr de 28 de medicamente pentru cancer şi leucemie sunt monitorizate temporar, pentru a evita riscul apariţiei unor disfuncţionalităţi în aprovizionarea farmaciilor şi spitalelor cu aceste produse, a declarat marţi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Economica.net - mar, 02 apr. 2013, 12:53
Nicolăescu: Monitorizăm temporar 28 de medicamente pentru cancer şi leucemie, la risc să lipsească

„Nu cred că este posibil să revenim la livrarea citostaticelor prin farmaciile cu circuitul închis. Noi trebuie să căutăm soluţii pentru ca pacientul să aibă cât mai uşor acces la tratament, să nu se deplaseze kilometri întregi şi să stea pe la uşile spitalelor. Pentru medicamentele oncologice care sunt monitorizate am sistat exporturilor paralele. Pe bună dreptate au fost comentarii că o asemenea măsură nu este suficientă. Sigur că nu este suficientă, dar este una dintr-un lanţ de măsuri pe care le avem în vedere. Sunt 28 de medicamente pentru oncologie şi pentru transplantul aferent leucemiei. Cred că sunt cuplate două patologii. Aceste 28 de medicamente ar putea avea disfuncţionalităţi în aprovizionare şi noi le considerăm medicamente cu risc de a fi în anumite perioade deficitare şi de accea le monitorizăm”, a spus ministrul Sănătăţii, prezent la lansarea campaniei „De profesie: medic în România”.

Eugen Nicolăescu a precizat că a luat măsura sistării exporturilor paralele de medicamente oncologice după ce s-a consultat cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, cu Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România şi cu Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente.

„Legea 95 ne permite să acţionăm în acest fel, dar oricum vom mai face o notificare Consiliului Concurenţei, pentru că eu cred că aşa este corect. Înainte de a lua o asemenea decizie am avut consultări cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, cu Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România şi cu Asociaţia Distribuitorilor şi retailerilor. Le-am spus despre măsurile temporare pe care le-am luat şi despre reaşezarea sistemului de medicamente din România” a mai spus ministrul Eugen Nicolăescu.

Întrebat ce le poate spune bolnavilor care sunt trimişi să-şi cumpere medicamente, ministrul Sănătăţii a spus că aceştia ar trebui să denunţe astfel de practici.

„Din punctul meu de vedere este un abuz şi le spun acelor pacienţi să-şi ceară drepturile. Dacă acei medici încalcă legea, să ne spună, pentru că, până la urmă, fiecare medic trebuie să răspundă pentru fapta lui. Nu trebuie să răspundă nici ministerul, nici sistemul. Fiecare om este plătit în această ţară ca să-şi îndeplinească nişte atribuţii, dacă nu o fac, să răspundă”, a precizat Eugen Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a mai fost întrebat dacă a demis vreun manager de spital pentru „criza oncologicelor”.

„Am schimbat un şef de secţie de la Târgu Mureş din cauza crizei citostaticelor, dar aţi sărit să-l pupaţi pe frunte şi să spuneţi ce bun şi ce grozav este, deşi acolo nu erau medicamente sau erau medicamente expirate pe care a trebuit să le distrugem şi să le aruncăm, şi pe care i le vom imputa. Vă rog să nu îi mai pupaţi pe frunte pe aceşti răufăcători ai sistemului şi ai oamenilor, pe cei care vor să strice imaginea şi aşa şifonată a unui sistem care din păcate se zbate în foarte multe lipsuri. Să încercăm să punem umărul toţi. Să încercăm să atenuăm şi aceste lipsuri”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC), prin Grupul de Lucru pe Sănătate, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, au lansat marţi campania „De profesie: medic în România”(www.deprofesiemedic.ro), sub sloganul „Toţi pentru medici, medici pentru toţi”. Iniţiativa îşi propune să contribuie la soluţionarea uneia dintre cele mai stringente probleme ale sistemului de sănătate din România – exodul personalului medical din ţară, care afectează starea de sănătate a românilor pe termen lung şi are consecinţe severe asupra economiei naţionale.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a semnat luni un ordin de suspendare, până la sfârşitul anului, a exportului paralel pentru toate medicamentele oncologice care sunt monitorizate şi care pot fi găsite pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Decizia vine după ce, potrivit ministrului, o farmacie din Ploieşti ar fi cumpărat de la Compania Naţională Unifarm trei medicamente pentru cancer, pe care ulterior le-ar fi exportat.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că, începând din octombrie 2012 şi până în ianuarie 2013, au fost livrate de către Unifarm trei medicamente oncologice, Alkeran, Leukeran şi Purinethol, esenţiale în tratamentul pacienţilor bolnavi de cancer către reţeaua de spitale şi farmacii, cu prioritate în unităţile spitaliceşti care au comandat aceste produse.

Te-ar mai putea interesa și
Creditele verzi acordate companiilor nefinanciare au avut o rată anuală de creştere de 93% în primele nouă luni din 2024
Creditele verzi acordate companiilor nefinanciare au avut o rată anuală de creştere de 93% în primele nouă luni din 2024
Creditele verzi acordate companiilor nefinanciare s-au menţinut pe un trend ascendent în anul 2024, cu o rată anuală de creştere de 93% faţă de septembrie 2023, reprezentând însă 2,9% din......
Proprietarul Mega Image a finalizat achiziția lanțului Profi. Tranzacția ar urma să-i aducă un plus de aproximativ 3 miliarde de euro în vânzări nete în 2025
Proprietarul Mega Image a finalizat achiziția lanțului Profi. Tranzacția ar urma să-i aducă un plus de aproximativ 3 ...
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului de magazine Mega Image și Shop&Go, a finalizat achiziția retailerului român de ...
Ce nu spune noul Guvern, dar toată lumea știe. Schimbările de taxe și impozite fără precedent pregătite pentru viitor: Nu sunt de bine!
Ce nu spune noul Guvern, dar toată lumea știe. Schimbările de taxe și impozite fără precedent pregătite pentru viitor: ...
Prin celebra "ordonanță trenuleț" și unele modificări fiscale mai degrabă marginale, Guvernul Ciolacu 2 încearcă ...
PMB a încasat 37,8 mil. lei în 2024 din autorizații de circulație pentru vehicule grele
PMB a încasat 37,8 mil. lei în 2024 din autorizații de circulație pentru vehicule grele
Primăria Municipiului București (PMB) a încasat în 2024 aproape 38 de milioane de lei din vânzarea autorizațiilor de ...