„Lucrăm încă la pachetul de bază de servicii medicale, pe care eu, generic, l-am numit social, care să aibă în vedere serviciile esenţiale pentru viaţa omului, un pachet care se va încadra în bugetul pe care România îl va avea. Discutăm, încă, dacă programele naţionale vor fi incluse în pachetul de bază. Poate că facem un pachet de bază care să se refere la programele naţionale de sănătate, atâtea câte vom putea să facem în bugetul pe care îl avem, iar peste un an sau peste doi, să finalizăm acest lucru. (…) Intenţionăm ca pachetul de bază să fie oferit numai de sistemul public, costurile vor fi sub un control foarte strict”, a spus ministrul, cu aceeaşi ocazie.
Nicolăescu a vorbit apoi despre pachetul suplimentar de servicii, care „să poată fi oferit atât de sistemul public, cât şi de sistemul privat, pe criterii de competenţă competiţie, calitate”.
Ministrul Sănătăţii a precizat şi că pachetul din asigurările private va avea o cotă parte deductibilă din impozitul pe venit şi din impozitul pe profit, care se va stabili prin HG.
„Avem discuţii cu Ministerul Finanţelor, să vedem dacă pachetul suplimentar va fi sub forma unei poliţe ca procent de asigurare sau va fi, ca şi pachetul de bază, un pachet în sumă fixă, cu o gamă de servicii, astfel încât să nu fie discriminare între cetăţeni. Evident, un asigurător privat, dacă are o poliţă variabilă, poate să spună: domnule Nicolăescu, dumneata ai următoarele riscuri de sănătate, ca atare, poliţa dumneavoastră creşte cu 40 la sută, vă convine sau nu vă convine, altfel, nu vă dau pachetul. În schimb, dacă eu spun că pachetul costă 200 de euro şi mi-l dai atunci când am nevoie, atunci asigurătorul nu mai este interesat de riscurile mele, pentru că eu nu pot să mă întind mai mult decât am plătit. Sigur, asigurătorul trebuie să facă un cadru procedural foarte strict, foarte bun. Vom face dezbateri dacă pachetul suplimentar va fi obligatoriu sau nu. Sunt păreri şi păreri, vom discuta pe această temă necesară şi utilă ca să fie ce este mai sigur pentru pacient. Sper ca până în vară să fie gata, iar în toamnă să le avem. Vrem ca legislaţia pe reformă să fie gata până la 31 decembrie în acest an”, a mai spus Nicolăescu.
La conferinţa cu tema „Reforma în sănătate 2013-2014”, organizată de agenţia de presă Mediafax în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, au fost dezbătute noutăţile în reforma sistemului sanitar împreună cu ministrul Sănătăţii şi cu Theodor Alexandrescu – CEO Allico Asigurări, Efthymios Papataxiarchis – preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dragoş Damian – preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Adrian Pană – secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Iulian Petre – vicepreşedinte al Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) şi un reprezentant al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).