Ce fel de startup-uri caută investitorii
Potrivit lui Dragoş Nicolaescu, ecosistemul de startup-uri de tehnologie din România se află la 10-20% din potenţialul său.
„Piaţa de tech startup încă este la un 10-20% din potenţial. Deşi ai impresia că sunt multe aplicaţii, dacă te uiţi în viaţa fiecăruia de zi cu zi vei găsi o mulţime de lucruri care nu funcţionează cum trebuie. Iar informatizarea asta face, algoritmul înseamnă un proces, deci gândeşte o soluţie la o problemă. Hai să căutăm soluţii care să rezolve exact nevoia clientului. Există multe produse şi servicii mediocre„.
Pandemia şi efectele sale au schimbat comportamentul de investiţii, la mare căutare fiind acum startup-urile care propun soluţii din domenii precum edutech, telemedicină, de HR tech, telemuncă, car sharing pentru vehicule electrice şi SaaS-uri (Software as a Service – n.r.) care ţin de productivitate.
„Toate aceste tipuri de industrii şi produse sunt mai interesante. Aproape în fiecare lună am văzut un startup de telemedicină pentru acesta este momentul, ca şi pentru edutech. Sunt şi pe partea de B2C, enterprise. Pe de altă parte vedem şi zona de inteligenţă artificială şi IoT, care mereu apar. Vedem şi din travel şi evenimente pentru că o să fie o pauză de un an de zile cu criza, dar un startup îl dezvolţi în trei ani. Noi acceptăm pe oricine, chiar dacă nu pleacă acum lumea în vacanţe, e o etapă în care poate inventezi ceva, rezolvi altfel nevoia oamenilor de plecare în vacanţă sau pregăteşti acum o afacere pe care să o lansezi după pandemie”, explică reprezentatntul TechAngel.
Mai sunt şi pe zona de transport, de sharing pe electrice. Am observat ca trenduri în startup-urile care au apărut să vor să apară anul acesta.
Din punct de vedere al modelului de business, TechAngel preferă cel mai mult SaaS-urile „fiindcă e un software pe care îl vinzi cu abonament, deci îţi aduce un cash flow constant şi regulat şi e un business foarte bun ca model”.
Urmează apoi în preferinţe, market place-urile pentru că pot să genereze un „network efect” adică să ajungă foarte mari şi să ai două părţi ale afacerii. „poţi să monetizezi fie clienţii, fie furnizorii, poţi crea multe moduri de a monetiza când ai două comunităţi pe care le conectezi”.
Pe locul trei sunt software-uri şi aplicaţii mobile clasice. „Aici interesul e un pic mai mic, dacă stăm să ne gândim că exită în jur de 4 milioane de aplicaţii de mobil în clipa de faţă şi e foarte greu să te afirmi”.
„Categorisirea e pe model de business şi nu neapărat pe industrii. Adică un Saas, poate să fie în orice industrie, în financiar, bancar. Modelul de business e mai important pentru noi pentru că înseamnă costuri cât mai mici, scalabilitate cât mai mare cu costuri cât mai mici, şi un potenţial de a ţine clientul conectat cu tine, de a îţi crea acea bază de clienţi fideli şi repetitivi cât mai bine. Ca industrii, noi sunt agnostici, nu există industrii care să nu continue să aibă nevoie să fie automatizată, eficientizată, optimizată”.
Potrivit investitorului, lumea încă are nevoie să fie revoluţionată de fondatori care vor să găsească soluţii bazate pe software şi pe internet care să eficientizeze şi să îmbunătăţească viaţa oamenilor. „Încă sunt multe probleme nerezolvate, sunt încă multe lucrui care pot să fie făcute mai bine. Sunt încă multe produse mediocre, satisfăcătoare în orice industrie, în orice domeniu pariez că putem găsi o soluţie mai bună. Poţi să lansezi un tech startup oricând, în orice industrie, în Romania”.
Motivele pentru care ecosistemul de startup-uri românesc nu este la fel de dezvoltat ca cel din regiune
Unul dintre obstacolele care impiedică ecosistemul să se dezvolte este chiar mentalitatea oamenilor. „În orice domeniu poți să faci inovație în tehnologie, vorbesc acuma în partea de software. La fel și în partea de hardware. Se pot inventa produse bune oricând, numai să avem mentalitatea de a dori să rezolvi probleme, de a învăța cum să rezolvi probleme și să nu te dai bătut”, continuă antreprenorul.
Un alte motiv ţine de educație şi de curicula din facultăţi. Majoritatea studenților, tinerilor nu știu despre aceste metodologii, design thinking, agile management. Această cunoaștere nu este populară, nici în facultăți de la care te aștepți, nici în mass media, nici firmele nu o cunosc. Noi în tech, stăm mai bine”.
Apoi, intervin abilităţile fiecărui fondator de a crea o afacere. „Nu este suficient să ai cunoaștere, trebuie să ai și abilități. Sunt cei 4C / critical thinking, comunicare, colaborare și creativitate. În țările mai avansate decât noi, este o mișcare de a schimba curiculele din partea autorităților. Nu resursele și capitalul, ci lipsa de educație antreprenorială pe framework-ul moderne și eficiente și lipsa de formare sistematică a 15 ani în care școala îți inhibă aceste abilități”, încheie vicepreşedintele grupului de investitori.