Nicolai: Rămânem competitivi în UE, pentru că avem cele mai mici salarii pentru multinaţionale

Economica.net
14 05. 2014
nicolaiss_91936100

Norica Nicolai, care candidează pentru un nou mandat în Parlamentul European, a spus, într-o conferinţă de presă la Craiova, că a lansat o dezbatere pe tema asigurării la nivelul UE a venitului minim garantat, subiect de care se va ocupa în viitorul mandat în Comisia de Ocupare, dar care, din păcate, nu interesează în dezbaterea din această campanie electorală.

‘Am să lansez o temă europeană cu care vom fi confruntaţi în viitorul mandat: venitul minim garantat. Este vorba de situaţia salariilor şi de încercarea UE de a crea o politică, o coeziune socială inclusiv prin armonizarea veniturilor salariale. Vorbesc mai marii zilei, şi în special domnul Ponta, despre celebra creştere de 3,5% care, după domnia sa, justifică performanţa actualului guvern şi face uneori în articole plătite în diverse zone deliciul presei cu expresii de genul ‘micul tigru est-european’. România este departe de a fi un mic tigru european. Încercăm să promovăm, printr-o iniţiativă cetăţenească, această dorinţă a noastră de a avea în UE un venit minim garantat’, a afirmat Norica Nicolai.

Potrivit europarlamentarului PNL, România este în continuare competitivă pentru că are cele mai mici salarii în multinaţionale, deşi acestea numai în perioada 2005-2009 au repatriat profit de 19 miliarde de dolari.

‘Am încercat o evaluare a situaţiei competitivităţii în România şi am constatat că rămânem în continuare competitivi pentru că asigurăm pentru multinaţionale cele mai mici salarii, deşi, de pildă, între 2005 şi 2009 statisticile spun că companiile multinaţionale care acţionează în România au repatriat 19 miliarde de dolari profit, dar marea lor majoritate promovează nişte venituri salariale foarte mici în domeniul comerţului unde este vizibil pentru oricine, pentru că toată lumea merge la supermarketuri, iar salariul celor care lucrează direct cu publicul este de cel mult 250 de euro, pe când în UE un venit minim garantat înseamnă de la 600 de euro în sus, de la 800 de euro, sau de la 1.000 de euro’, a susţinut Norica Nicolai.

Ea a afirmat că trebuie început un proces de redeschidere a iniţiativei cetăţeneşti în legătură cu venitul minim garantat, iar principala sa preocupare în Comisia de Ocupare va fi încercarea de a găsi soluţii pentru mai multă coeziune socială, ‘subiect care merita dezbătut, dar din păcate nu interesează absolut deloc dezbaterea în această campanie electorală’.