Nicolescu, CNIPMMR: IMM-urile din România apelează într-o măsură redusă la bănci
‘Din păcate, IMM-urile din România apelează într-o măsură redusă la bănci. 72% dintre IMM-uri s-au autofinanţat, faţă de 2015, diferenţa e mai mică de un procent. O altă sursă de finanţare anul trecut a fost creditul furnizor, abia a treia sursă au fost băncile, cu 20%. Faptul că numai una din cinci firme apelează la finanţarea de la bănci este un lucru care nu e bun nici pentru firme, nici pentru bănci, nici pentru economia naţională’, a afirmat Nicolescu.
Potrivit acestuia, creditul a avut o ascendenţă din anul 2010 până în prezent.
‘La creditul pentru gospodării a fost o creştere faţă de anul 2010 de 23%, iar creditul pentru firme a crescut cu 7,5%. Punctul maxim a fost în septembrie anul trecut. Pe ianuarie arată o uşoară scădere, dar e început de an. Faptul că tendinţa este ascendentă după criză este un lucru bun şi ne face să fim optimişti. A crescut ponderea firmelor care au apelat la garantare. Apelarea la fondurile de garantare a crescut în ultimul an şi ne bucură acest lucru. Dacă o luăm în dinamică, este o îmbunătăţire faţă de 2010, când am avut 9% din firme care considerau că mediul este defavorizant, iar anul trecut am ajuns la 27% care cred că mediul este favorizant’, a arătat preşedintele de onoare al CNIPMMR.
În 2008, spune Nicolescu, aproape 60% din firme apreciau că mediul este favorizant.
‘Încă n-am ajuns la performanţa de dinainte. Anul trecut, 40% apreciau că mediul este neutru şi 33% că este defavorizant. Când 33% din firme apreciază că mediul este defavorizant, înseamnă că este o zonă vulnerabilă care trebuie avută în vedere’, a subliniat acesta.