Nicolescu (Deloitte): Cred că Standard & Poor’s s-a grăbit puţin. Cu siguranţă nu vor fi efecte pozitive

Decizia Standard&Poor's de miercuri, de a înrăutăţi perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă, a fost uşor pripită şi, cu siguranţă, nu va avea efecte pozitive, a declarat, pentru AGERPRES, Răzvan Nicolescu, partener în cadrul companiei de consultanţă Deloitte.
Economica.net - mie, 11 dec. 2019, 13:49
Nicolescu (Deloitte): Cred că Standard & Poor's s-a grăbit puţin. Cu siguranţă nu vor fi efecte pozitive

„Nu e o veste bună pentru economia noastră. Deşi sunt nişte semne îngrijorătoare, cred că cei de la S&P s-au grăbit puţin, luând, probabil, mai în serios decât e cazul anumite controverse politice”, a spus Nicolescu.

În opinia sa, lucrurile se pot îndrepta odată cu creşterea investiţiilor publice.

„Am încredere că în curând vom putea creşte absorbţia de fonduri structurale şi vom relansa investiţiile publice. Dacă vom reuşi acest lucru, efectele se vor vedea rapid”, a adăugat reprezentantul Deloitte.

Întrebat dacă decizia S&P va avea efecte imediate negative pentru economia ţării, el a răspuns:”Greu de spus cât de mari vor fi. Cu siguranţă nu vor fi însă efecte pozitive”.

Standard&Poor’s (S&P) a anunţat marţi că a înrăutăţit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă, din cauza creşterii deficitului, şi a confirmat calificativul „BBB-/A-3” pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

„Abaterile cauzate de cheltuielile masive ale fostului guvern au forţat actuala conducere a României să revizuiască obiectivele fiscale pentru 2019 şi 2020, pe fondul încetinirii economiei. Planificatele majorări de pensii şi salarii vor contribui la adâncirea deficitului de cont curent deja substanţial inclusiv în 2020”, se arată în raportul S&P.

Deşi agenţia se aşteaptă ca anul viitor să demareze un proces de consolidare fiscală semnificativă, structura rigidă a bugetului şi volatilitatea mediului politic reprezintă riscuri faţă de această ipoteză. Prin urmare, Standard & Poor’s a decis să revizuiască perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă şi să confirme calificativul „BBB-/A-3” pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală, se precizează în comunicat.

„Înrăutăţirea perspectivei ratingului reflectă riscurile la adresa stabilităţii economice şi fiscale a României dacă autorităţile nu reuşesc să stabilizeze şi să consolideze strategia bugetară, inclusiv în urma planurilor de a implementa noi majorări de pensii de anul viitor”, apreciază S&P.

De asemenea, S&P avertizează că ar putea revizui în scădere în următoarele 24 de luni ratingurile României, dacă dezechilibrele fiscale şi cele externe continuă să se adâncească şi persistă mai mult timp decât estimează în prezent agenţia. Potrivit acesteia, absenţa consolidării fiscale are ca rezultat o datorie publică şi externă mai ridicate decât previzionează în prezent agenţia. Lipsa sincronizării politicii economice are drept consecinţă, printre altele, o volatilitate sporită a cursului de schimb, cu potenţiale repercursiuni negative asupra bilanţurilor din sectorul public şi cel privat, se arată în documentul citat.

Pe de altă parte, informează S&P, perspectiva ratingului României ar putea fi îmbunătăţită la stabilă dacă se observă că executivul face progrese în ancorarea consolidării fiscale, ceea ce va duce la o stabilizare a finanţelor publice ale României şi a poziţiei externe.

Te-ar mai putea interesa și
Mario Iorgulescu, condamnat de 8 ani și 8 luni de închisoare de Curtea de Apel București. Decizia este definitivă
Mario Iorgulescu, condamnat de 8 ani și 8 luni de închisoare de Curtea de Apel București. Decizia este definitivă
Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat miercuri pe Mario Iorgulescu la opt ani şi opt luni închisoare cu executare pentru ucidere din culpă şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului......
SLN nu e de acord cu concedierea a 295 de angajați ai Șantierului Naval Mangalia
SLN nu e de acord cu concedierea a 295 de angajați ai Șantierului Naval Mangalia
Sindicatul Liber Navalistul (SLN) îşi exprimă ferm dezacordul faţă de decizia administratorilor Damen Shipyards Mangalia ...
Hotelurile din Poiana Brașov mizează pe ocupare de 100% de Revelion
Hotelurile din Poiana Brașov mizează pe ocupare de 100% de Revelion
Hotelurile şi pensiunile din Poiana Braşov sunt ocupate aproape în întregime pe perioada vacanţei de iarnă, hotelierii ...
Studiul de fezabilitate pentru un cablu submarin care va lega UE de Azerbaidjan va fi gata în două luni, iar destinația inițială e România
Studiul de fezabilitate pentru un cablu submarin care va lega UE de Azerbaidjan va fi gata în două luni, iar destinația ...
Studiul de fezabilitate pentru proiectul cablului submarin prin Marea Neagră va fi gata în următoarele două luni, a declarat ...