Nicolescu:Garantez cu demisia că preţurile la gaze din producţia internă pentru populaţie nu vor creşte la 1 ianuarie

Economica.net
04 12. 2014
aragaz_32956400_1_49875000_72386600

„Vă garantez că preţurile pentru populaţie la gazele naturale produse în România nu vor creşte de la 1 ianuarie 2015, dar vă garantez şi că preţurile la agentul termic nu vor creşte la 1 ianuarie 2015. Sunt dispus să îmi dau demisia din funcţia pe care o ocup dacă preţurile la gazele naturale pentru populaţie vor creşte, dacă vor fi alte preţuri la energia termică, dar şi dacă CET-urile nu vor fi tratate ca şi până acum. Vă garantez acest lucru cu demisia mea”, a spus Nicolescu.

Acesta a precizat că, în ultimele două-trei zile, s-au vehiculat foarte mult teme legate de preţurile la energie, în primul rând la gazele naturale.

„S-a spus că vor creşte preţurile la populaţie cu 35% sau ceva de genul acesta, de la 1 ianuarie 2015. Vă garantez că preţul la populaţie nu va creşte pentru gazul natural produs în România până cel puţin la 1 iulie 2015, atunci când, aşa cum am promis, voi prezenta un nou calendar de aliniere a preţurilor la gaze naturale, un calendar care se va finaliza la 1 iulie 2021. S-a spus, de asemenea, în spaţiul public, că de la 1 ianuarie 2015 preţurile la energia termică plătite de populaţie ar putea creşte cu 38%. Este absolut fals. În data de 4 noiembrie preţurile la energia termică au fost publicate în Monitorul Oficial, conform metodologiei în vigoare. Vor fi acestea şi nu altele mărite cu 38%. Vă garantez acest lucru”, a adăugat ministrul delegat pentru Energie.

Nicolescu a mai subliniat şi faptul că a obţinut acordul Comisiei Europene ca CET-urile să fie tratate la fel ca şi consumatorul casnic pentru consumul de gaze destinate populaţiei. „Am acest acord aici şi l-am adus cu mine. Îl pun la dispoziţie pentru a-l consulta”, a mai adăugat şeful de la Energie.

Preţurile gazelor naturale produse în România şi plătite de populaţie nu vor creşte până la data de 1 iulie 2015, iar Guvernul va elabora cu ajutorul ANRE un nou grafic de liberalizare pentru perioada 1 iulie 2015 – 1 iulie 2021, care va ţine cont de trendul descrescător al evoluţiei preţurilor din regiune ale hidrocarburilor, precum şi de perioada mai lungă de aliniere agreată cu instituţiile financiare internaţionale, a anunţat, miercuri, Departamentul pentru Energie (DE).

Potrivit DE, în ceea ce priveşte CET-urile, Comisia Europeană este de acord ca regimul acestora să rămână neschimbat faţă de situaţia din prezent, adică pentru gazele naturale consumate cu scopul producerii de energie termică se va aplica acelaşi tarif ca şi pentru consumatorii casnici.

În context, Departamentul pentru Energie preciza, miercuri, că niciodată nu a existat riscul ca facturile populaţiei pentru energie termică şi gaze naturale să crească de la 1 ianuarie 2015.

Liberalizarea totală a pieţei gazelor naturale, inclusiv pentru consumatorii casnici, era prevăzută pentru 31 decembrie 2018. Recent, însă, Parlamentul a votat prelungirea acestui termen cu doi ani şi jumătate.