Nicușor Dan: Nu vom încălca legea și nu vom da autorizații de construcție pentru spațiile verzi. Vom reveni la PUG după suspendarea PUZ-urilor
„Ce se va întâmpla în urma suspendării PUZ-urilor de sector? Pentru că s-a spus în spațiul public că urmează o apocalipsă. Nu. Bucureștiul are o documetare de urbanism care este PUG. După suspendarea PUZ-urilor de sector, revenim la PUG, asta este tot”, a declarat Nicușor Dan în cadrul unei conferințe de presă.
Primarul a explicat și ce se va întâmpla după suspendarea PUZ-urilor: „Bineînțeles că nu suntem absurzi. Adică, dacă în baza PUZ-urilor de sector s-a prevăzut extinderea unei școli, gradinițe, pasaj rutier, o mare lucrare de infrastructură de care Primăria sau primăriile de sector au neovie, pentru că există deja toate avizele, Consiliul poate da punctual un PUZ pentru respectiva invesiție. Aceste investiții nu vor fi în niciun caz blocate”.
„De asemena, tot ce înseamnă autorizație de construcție emisă înainte de această suspendare rămâne în vigoare, pentru că suspendarea produce efecte numai pentru viiotor. De asemenea, pentru certificatele de urbanism care sunt deja emise în baza PUZ-urilor de sector și care prevăd dezvoltări rezonabile, de genul o funcțiune care era prevăzută în PUG ca industrial și care nu se mai potrivește în 2021 în mijlocul unui cartier de locuințe, pentru ca ea să devină funcțiune de locuire, evident, că la fel, putem da un PUZ punctual pentru a rezolva această chestiune. Însă, dacă cineva avea în PUG un teren cu funcțiunea de spațiu verde și prin PUZ-ul de sector acel teren a devenit deodată construibil, îmi pare rău, nu vom încălca legea și nu vom da PUZ pentru construcția pe respectivul spațiu verde„, a explicat primarul ce se va întâmpla după suspendarea PUZ-urilor de sector.
Nicușor Dan a mai menționat că PUZ-urile sectoarelor 3 și 6 sunt anulate, însă deciziile nu sunt definitive. „În momentul în care a fost aprobat PUZ sector 3, am formulat la DNA o plângere pentru, pe de-o parte schimabrea destinației de spațiu verde a mai multor terenuri, și pe de altă parte, pentru modificarea densității cu mai mult de 20% pentru aceste zone din sectorul 3″, completează primarul, care a dat exemplul unei zone din sector unde PUZ-ul permitea construcția de blocuri între alte blcouri construite încă din anii ’60. Este vorba de zona blocurilor înalte de pe strada Odobești, de lângă parcul Titan.
Primarul a mai dat un exemplu în care primăria sectorului 5 pune blocuri pe calea ferată care ar putea face legătura zonei Giurgiului-Ferentari cu mallul AFI, cu aeroportul, sau cu Gara de Nord.
„Am prezentat un proiect cere are și acordul Ministerului Transporturilor pentru metroul de suprafață. Există zone în București care nu sunt conectate, nu au încă metrou și nu sunt bine conectate cu alte zone de interes din București. Unul din punctele importante din această rețea este zona Giurgiului-Ferentari. Acolo vorbim de 200.000 de oameni care pot să fie conectați cu Pipera, cu Gara de Nord, cu AFI, cu aeroportul Otopeni. Prin PUZ sector 5, pe această linie de tren care există fizic, primaria vrea să pună alte blocuri”, a mai spus Nicușor Dan.
După anunțul ordinei de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București pentru data de 26 februarie, mai multe asociații de investitori imobiliari, dar și avocați au luat poziții față de intenția lui Nicușor Dan de a suspenda pe o perioadă de doi ani PUZ-urile sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6. Sectorul 1 nu intră în discuție pentru că nu are un PUZ.
Ce spun avocații
„Planurile Urbanistice Zonale sunt acte administrative intrate în circuitul civil, care au produs efecte juridice (de exemplu, emiterea de certificate de urbanism, de avize sau de autorizații de construcții ș.a.). Or, regula generală instituită de legea contenciosului administrativ este aceea a interdicției revocării actelor administrative ce au intrat în circuitul civil și au produs efecte juridice. Din moment ce autoritatea nu poate revoca actul administrativ, s-ar putea considera că nu îl poate nici suspenda”, spune avocații Clifford Chance Badea.
Nicușor Dan a explicat că vor primi PUZ investitorii ale căror planuri de construcție se potrivesc cu regmentările din Planul Urbanistic General al Bucureștiului, vechi de 21 de ani, dacă terenul respectiv nu are regim de spațiu verde.
Avocații Clifford Chance Badea mai spun că un aspect ce poate fi avut în vedere este cel al consecințelor juridice.
„Persoanele care s-au angrenat în proiecte de dezvoltare imobiliară în baza documentațiilor de urbanism în vigoare și care se află, în prezent, în diferite faze ale procedurii de autorizare a construcțiilor ar putea ridica pretenția de a fi despăgubiți de autoritatea administrativă, ca persoane vătămate în drepturile sau în așteptările lor legitime”, mai spun avocații.
Ce spun dezvoltatorii
„Pe lângă provocările crizei sanitare cu care s-a confruntat tot mediul de afaceri, activitatea investițională din București este acum puternic îngreunată de schimbările de viziune și strategie urbanistică ce derivă din intenția de suspendare a PUZ-urilor, aferente sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6, care se face fără respectarea termenului de transparență decizională conform Legii 52/2003. Considerăm necesar ca aceasta revizuire a regimului urbanistic al Municipiului București să aibă și o componentă de consultare publică, similară celei prevăzute de lege pentru aprobarea planurilor urbanistice zonale”, spune Antoanela Comșa, președinte al Consiliului Director al AsociațieiInvestitorilor din Real Estate din România (AREI).
Efectele acestor decizii se vor resimți atât la nivelul municipiului București, mai spune Comșa, prin blocarea tuturor proiectelor ale căror coeficienți nu se încadrează în regimul urbanistic, aplicabil anterior PUZ-urilor coordonatoare de sector, cât și la nivelul național prin generarea unei stări de confuzie și impredictibilitate (pe durata următorilor doi ani) vizavi de acțiunile unei importante autorități publice locale de revenire asupra reglementarilor urbanistice aprobate anterior de aceeași autoritate.