Nicușor Dan propune suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6, pe motiv că spațiile verzi devin construibile

Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, vrea să amâne pentru doi ani Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) ale sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6, arată proiectele de Hotărâri de Consiliul General al Municipiului București.  
Andrada Ghira - lun, 22 feb. 2021, 10:07
Nicușor Dan propune suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6, pe motiv că spațiile verzi devin construibile

Primarul Nicușor Dan va cere pe 26 februarie votul consilierilor din Consiliul General al Municipiului București pentru suspendarea cu doi ani a PUZ-urilor sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6. 

Motivul? Pe mai multe terenuri care sunt spații verzi ar urma să se construiască proiecte imobiliare. Iată mai jos motivațiile din fiecare document. Rămâne de văzut dacă consilierii CGMB vor aproba proiectele de hotărâri. Dacă se vor aproba, PUZ-urile vor fi suspendate din 5 martie 2021. 

SECTOR 2 

„Cifra de spațiu verde pe cap de locuitor pe care o propune PUZ Coordonator Sector 2 este sub nivelul de 26 mp prevăzut de art. 10 din Legea nr. 24/2007 a spațiilor verzi. Împărțind suprafața prevăzută pentru zona V în bilanțul zonelor (422,53 ha) la numărul de locuitori ai Sectomlui 2, este obținută valoarea de 11,37 mp spațiu verde / locuitor, mult sub norma legală admisă. Bilanțul propus prin PUZ prevede o suprafață de 422,53 ha de spații verzi, în scădere față de suprafața de spații verzi publice înregistrată în Registrul Spațiilor Verzi, care era de aproximativ 444 ha”, se arată în document. 

SECTOR 3

„Șase terenuri, în suprafață totală de aprox. 43 de hectare, își schimbă funcțiunea din spațiu verde, în spatiu construibil prin H.C. G.M.B. nr. 49/31. 01.2019, și anume:

  1. Terenul cu funcțiunea V1a de la intersectia Calea Vitan – str. Nita Elinescu, în suprafață deaprox. 2 hectare;

  2. Terenul cu funcțiunile parțiale V1a si V1b încadrat de str. Postpvarul – Bd. 1 Decembrie
    1918 – str. Soldat Ghita Serban, în suprafață de aprox. 4 hectare;
  3. Parte din terenul aferent Park Lake Plaza situat în str. Liviu Rebreanu, cu funcțiunea V1a, în
    suprafață de aprox. 1 hectar;
  4. Terenul de lângă Drumul Gura Crivățului (la intersecția cu Drumul Gura Putnei), cu
    funcțiunea V1a, în suprafata de aprox. 1 hectar;
  5. Terenurile situate la nord de Drumul Lunca Cetății, pe toată lungimea acestuia, cu
    funcțiunea V1a, în suprafață de aprox. 30 de hectare;
  6. Parte din Parcul Pantelimon, situat intre Soseaua Garii Catelu si Lacul Pantelimon, cu
    functiunea V3a, in suprafata de aprox. 5 hectare
„Pe toate cele șase terenuri de la punctul anterior au fost deja autorizate construcții pe spațiul verde. Prin urmare PUZ Coordonator Sector 3 are ca scop intrarea în legalitate a acestor imobile construite nelegal, încălcându-se dispozitiile art. 56 indice 1 din Legea nr. 350/2001”, se mai arată în proiectul de HCGMB. 
 
 
SECTOR 5
 
„Cifra de spațiu verde pe cap de locuitor pe care o propune PUZ Coordonator Sector 5 este sub nivelul de 26 mp prevazut de art. 10 din Legea nr. 24/2007 a spațiilor verzi și, mai mult decat atât, PUZ Coordonator Sector 5 propune o reducere cu 41% a spațiului verde de la 369,6 ha la 219,77 ha”, se arată în proiectul de HCGMB. 

SECTOR 6

„PUZ Coordonator Sector 6 este o documentație de urbanism care deroga de la PUG sub mai multe aspecte. Spre exemplu, modifică regula de stabilire a H max care în PUG se raportează la distanță dintre aliniamente, modificând-o în distanțe dintre alinieri, ceea ce permite înălțimi mai mari ale clădirilor, obținute prin retrageri mai mari de la aliniament. Un alt exemplu de derogare este acela că schimbă destinația unor UTRuri prevăzute spații verzi în PUG și le face construibile (M3, M3a2, M2). Se întâmplă aceasta în: Zona Arenei Giulești unde o zona V1a devine M3; Zona foarte mare din Parcul Grozăvești unde zona care în PUG este V1aA3 devine din M3a2 in PUZ 2009 direct M2 (P+14). Pe prelungirea Ghencea, în zona Grunenpark, o zona V1a devme M2”, se arată în documentul de propunere pentru suspendarea PUZ al sector 6. 

Te-ar mai putea interesa și
Exim Banca Românească lansează un pachet privind gestionarea banilor pentru elevi şi studenţi
Exim Banca Românească lansează un pachet privind gestionarea banilor pentru elevi şi studenţi
Exim Banca Românească a lansat Pachetul Dinamic prin intermediul căruia pune la dispoziţia tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 22 de ani, interesaţi să-şi gestioneze eficient banii,......
Burduja: Am discutat cu şefii de la E.ON. Au spus că nu au luat o decizie, dacă vând sau nu divizia de furnizare din România
Burduja: Am discutat cu şefii de la E.ON. Au spus că nu au luat o decizie, dacă vând sau nu divizia de furnizare din ...
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, miercuri, că a discutat cu conducerea E.ON în legătură cu vânzarea ...
Allianz-Țiriac vrea să dezvolte puternic segmentul asigurărilor de viață și de sănătate
Allianz-Țiriac vrea să dezvolte puternic segmentul asigurărilor de viață și de sănătate
Allianz-Țiriac, unul dintre cei mai importanți jucători din piața de asigurări, a avut o contribuție totală de 20 ...
Câciu: România are nevoie de un plan de reducere a deficitului pe şapte ani. Cheltuielile de investiţii – foarte mari
Câciu: România are nevoie de un plan de reducere a deficitului pe şapte ani. Cheltuielile de investiţii – foarte ...
România are nevoie de un plan de reducere a deficitului pe şapte ani, agreat cu Comisia Europeană, având în vedere că ...