Nicula: CEC trebuie să dea explicaţii privind ultimele evenimente relatate de presă

Economica.net
18 11. 2013
cec_bank2_copy_18649400_76921200

„Azi am propus în Biroul Permanent înfiinţarea unei subcomisii în cadrul Comisiei pentru buget-finanţe privind anchetarea activităţii CEC. CEC fiind o bancă a statului român, cred că este cazul să vină să dea câteva explicaţii cu privire la ultimele evenimente pe care le-am văzut în presă”, a declarat Nicula după şedinţa Biroului Permanent al Senatului.

Întrebat dacă ancheta vizează creditul acordat de CEC Bank fiicei preşedintelui pentru achiziţionarea unui teren, el a răspuns: „Nu am discutat despre fiica preşedintelui României în cadrul Biroului Permanent. Cred că este o bancă a statului şi fiecare cetăţean din România merită să acceseze un credit atât de performant acordat de către CEC”.

Chestionat dacă va fi discutat şi modul în care s-a acordat „un un credit de investiţii imobiliare”, acesta a afirmat: „Ne interesează şi acest subiect. Eu consider că în România sunt multe persoane care pot beneficia de credite de la CEC şi, dacă se încadrează ca şi persoanele pe care le-aţi amintit aici, să vedem şi în ce măsură pot şi ei să acceseze credite”.

Micula a precizat că subcomisia îşi va începe de marţi.

„Categoric, la şedinţele subcomisiei va fi invitat şi domnul preşedinte Radu Gheţea, ca să prezinte un raport de activitate pe care o desfăşoară în cadrul CEC şi ulterior vom lua o decizie. Conducerea CEC şi toate persoanele care sunt implicate sau asupra cărora planează suspiciuni de corupţie sau de altă natură vor fi invitate la audieri. De asemenea, va fi invitat şi vicepremierul Guvernului, Daniel Chiţoiu. Vom analiza întreaga activitate managerială a conducerii CEC condusă de Radu Gheţea”, a completat Nicula.

Senatorul a mai spus că sunt directori de sucursale anchetaţi de către DNA, iar activitatea trebuie să fie cunoscută tuturor cetăţenilor, fiind o bancă a statului român.

„Cred că cel mai în măsură să facă acest lucru este preşedintele CEC, Radu Gheţea, în faţa Parlamentului şi noi, cei din comisie, ne-am sesizat azi şi am şi cerut în Biroul Permanent înfiinţarea acestei subcomisii. Nu ne vom suprapune cu Comisia de la Ministerul de Finanţe. Noi nu suntem subordonaţi Ministerului de Finanţe”, a arătat Cosmin Nicula.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat, luni, că s-a luat decizia înfiinţării unei subcomisii, în cadrul Comisiei de buget-finanţe, care se va ocupa de creditul acordat de CEC Bank fiicei preşedintelui Traian Băsescu.

Sârbu a menţionat că nu va exista un vot în plen privind înfiinţarea acestei comisii de anchetă, întrucât aceasta este subcomisie, în cadrul Comisiei de buget-finanţe şi că raportul va fi transmis Biroului Permanent al Senatului.

„S-a cerut verificarea activităţii CEC, fiindcă au apărut probleme şi în judeţe”, a susţinut Ilie Sârbu.

El a menţionat că Parlamentul nu are niciun fel de restricţii în verificarea unei instituţii a statului, pentru că reprezintă voinţa poporului, astfel că rezultatul anchetei comisiei va fi transmis organelor abilitate, de cercetare penală.

„Nu există o instituţie în România să nu se supună voinţei suverane a poporului, ori Parlamentul este voinţa suverană a poporului”, a spus Sârbu.

Ilie Sârbu a spus că obiectul subcomisiei de anchetă va fi să se verifice dacă acest credit a fost dat în mod corect, dacă dobânda a fost una corectă.

Vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD) a declarat, după şedinţa Biroului permanent de luni, că decizia de înfiinţare a acestei subcomisii a fost luată de Biroul Permanent în urma unei solicitări adresate de Comisia buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital.

Dumitrescu a mai spus că acest demers a fost făcut în baza articolului 76 din Regulamentul Senatului, care prevede că o comisie de specialitate se poate sesiza şi poate organiza astfel de anchete „dacă ele fac parte din obiectul de activitate materială pe care îl are comisia respectivă”.

„A fost luată în discuţie o solicitare din partea Comisiei de buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital cu privire la înfiinţarea unei subcomisii de anchetă în cadrul comisiei de specialitate, conform articolului 76 din Regulament, care prevede că o comisie de specialitate se poate sesiza şi poate organiza astfel de anchete dacă ele fac parte din obiectul de activitate materială pe care îl are comisia respectivă. Este vorba despre o comisie care va avea în vedere şi ca obiectiv clarificarea aspectelor privind conformitatea activităţii băncii CEC cu regulile procedurale prevăzute în Statut şi în regulamentele proprii, precum şi în raport cu reglementările de supraveghere şi prudenţialitate”, a declarat Dumitrescu.

El a precizat că raportul subcomisiei va fi depus şi va fi prezentat plenului până la data de 18 decembrie.

Surse parlamentare au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX că Biroul permanent al Senatului a decis, luni, înfiinţarea unei subcomisii în cadrul Comisiei pentru buget, finanţe care să ancheteze activitatea CEC Bank, după scandalul creditului acordat fiicei preşedintelui Traian Băsescu.

Decizia a fost luată cu 10 voturi „pentru”, două abţineri şi un vot „împotrivă”, au precizat sursele citate.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că formaţiunea pe care o conduce va susţine înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă, în cazul achiziţionării unui teren agricol de către Ioana Băsescu, dar tema acesteia ar fi legată de contractul de împrumut încheiat cu CEC Bank.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, după o întâlnire cu grupurile PSD, că a discutat despre constituirea a două comisii de anchetă pentru retrocedările din Ardeal şi implicarea unor instituţii ale statului în achiziţionarea de terenuri pentru persoane private, el menţionând:”Cazul Călăraşi”.

El a precizat că Parlamentul are dreptul în baza Constituţiei să facă comisii de anchetă legate de anumite situaţii.

Presa a relatat recent că fiica cea mare a preşedintelui Băsescu, Ioana, a cumpărat un teren agricol de peste 300 de hectare în zona localităţii Nana din judeţul Călăraşi, consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu menţionând că a consiliat-o la cumpărare.

Ioana Băsescu preciza joi că în septembrie a achiziţionat un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280 de mii de euro.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că a convins-o pe fiica sa cea mare, Ioana, să cumpere un teren de 290 de hectare, pentru că vrea să fie fermier şi a adăugat că, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.

Preşedintele CEC, Radu Gheţea, va fi schimbat din funcţie, a declarat, duminică, premierul Victor Ponta, într-o intervenţie telefonică la RTV, menţionând că îl susţine total pe ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, în verificarea activităţii manageriale a lui Gheţea.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, afirma, miercuri, că a fost sunat de către preşedintele Traian Băsescu, în urmă cu două-trei săptămâni, care l-a rugat ca Radu Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea Casei de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) Bank, fără a motiva această intervenţie.

Şeful statului a confirmat că a avut o discuţie cu ministrul Daniel Chiţoiu, în 17 octombrie, în cursul căreia „l-a avertizat” să nu-l schimbe din funcţie pe preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, înainte de terminarea mandatului legal.