Niculae Havrileţ, ANRE: Vrem să încurajăm investiţiile pe biomasă în România

Economica.net
17 09. 2015
biomasa_2_kopia_50688200

‘Vrem să încurajăm investiţiile pe biomasă, pentru că reprezintă o oportunitate foarte mare pentru România. La ora actuală, mai puţin de 1 la sută din producţia de energie se realizează prin utilizarea biomasei. Pe componenta fotovoltaică, este nevoie de o investiţie de 600.000 de euro pe Megawat, pe cea eoliană – 1,4 milioane de euro pe Megawat, iar la biomasă de aproximativ 600.000 de euro pe Megawat. Pe componenta eoliană nu mai sunt solicitări de investiţii, mai ales în condiţiile reducerii numărului de certificate verzi acordate, însă la biomasă se acordă trei plus unu certificate verzi’, a afirmat Havrileţ.

Potrivit acestuia, exportul de energie reprezintă o activitate care a căpătat o importanţă tot mai mare în ultima perioadă, şi mai ales în ultimul an.

‘România produce mult mai mult decât consumă. Exportul de energie e o activitate foarte importantă, mai ales în ultimul an, realizată către ţări precum Slovacia, Cehia sau Ungaria. Din producţia de 7.500 de Megawaţi, la export au ajuns 900 de Megawaţi, adică circa 12 la sută. Preţul energiei pentru export este chiar mai mic decât cel practicat în ţară, deoarece am exclus unele taxe, iar bonusul de cogenerare nu se mai plăteşte. Pentru a încuraja dezvoltarea producţiei de energie electrică în zona de nord, taxa de injecţie a fost zero, însă în ciuda acestui fapt nu au apărut producători importanţi’, a mai spus preşedintele ANRE.

Acesta a menţionat, însă, că la ora actuală un producător de energie nu poate vinde direct şi nu poate intra astfel în mod direct pe piaţa de export.

‘Problema la ora actuală e că un producător nu poate intra pe piaţa de export, pentru că nu poate vinde direct. Ceea ce produce intră mai întâi pe piaţa internă, iar traderul este cel care stabileşte direcţie pe care o ia energia produsă’, a precizat Havrileţ.

Şeful ANRE a dorit totodată să sublinieze faptul că ‘gazele sunt deocamdată mai ieftine decât energia electrică, iar o trecere a centralelor termice pe utilizarea energiei electrice în defavoarea gazelor nu este rentabilă momentan’.