Lucrările presupun extinderea în lățime a peroanelor, accesibilizarea pentru persoanele cu dizabilități, instalarea de garduri de protecție pentru călători, semne de circulație, mobilier urban.
Valoarea lucrărilor este de aproximativ 4,5 milioane de lei fără TVA, iar durata de execuție este de 6 luni.
„Tot pentru adaptarea la noile tramvaie, vom moderniza și extinde alte 7 peroane pe care circulă liniile 1, 10, 21 și 32. Societatea de Transport București va începe elaborarea documentațiilor de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI). Valoarea de execuție a documentațiilor este de aproximativ 52.000 lei fără TVA, cu o durată de elaborare de 90 de zile. Ulterior, vom atribui contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor”, a mai spus Nicușor Dan.
Legat de subiectul „modernizării și adaptării la lungimea corespunzătoare a peroanelor aflate pe traseul 41”, consilierul general Nicorel Nicorescu a transmis la rândul său că tramvaiele noi au o perioadă obligatorie de rodare pe circuit fără public. „Sper ca aceste peroane să fie gata în termen pentru a porni transportul de persoane pe această rută”, a mai spus Nicorescu.
Statiile de tramvai la ale căror peroane se vor realiza lucrări de reconfigurare sunt:
1. Agronomie – ambele sensuri;
2. Cașin – ambele sensuri;
3. Podul Ciurel – ambele sensuri;
4. Orsova – ambele sensuri;
5. Drumul Taberei- ambele sensuri;
6. Parc Drumul Taberei – ambele sensuri;
7. Brașov – ambele sensuri.
Primul tramvai Astra Imperio Metropolitan al STB SA a început să circule în probe, potrivit Asociației Metrou Ușor.
Amintim că, după mai multe luni de tergiversări, contractul pentru livrarea a 100 de tramvaie noi în Capitală a fost semnat pe 11 mai 2021, pentru suma de 840,88 milioane de lei.