„Cu totul trebuie expropriate 550 de imobile. Asta înseamnă în anumite cazuri terenuri, în altele terenuri şi construcţii. Dintre aceste 550 de imobile au fost consemnaţi banii pentru 42 în 2019, pentru încă două în 2021 şi pentru toate celelalte în 2022. (…) Primăria a consemnat banii pentru toate imobilele din Prelungirea Ghencea, ceea ce înseamnă că din acest moment este proprietar şi poate să înceapă lucrările de demolare. Vrem să demolăm tot până la sfârşitul anului. Din tot ce a rămas de demolat suntem cam la 15% în momentul ăsta”, a spus Nicuşor Dan, miercuri, cu prilejul unei conferinţe de presă despre stadiul lucrărilor în Prelungirea Ghencea, scrie Agerpres.
Referitor la procedura de consemnare a sumelor, el a precizat că din administraţia precedentă s-a stabilit culoarul de expropriere.
„După aceea (…) o comisie care suprapune acest culoar peste proprietăţi, numai că informaţia nu este 100% precisă, adică sunt proprietăţi care nu sunt încă înscrise în cartea funciară, nu există proprietatea clar definită şi atunci se consemnează sumele de bani într-un cont şi această consemnare a avut loc pentru toate proprietăţile, adică Primăria Municipiului Bucureşti a pus bani în bancă pentru toate proprietăţile, după care se constituie o comisie care nu este doar a Primăriei, ci este o comisie comună cu reprezentanţi ai Primăriei, ai Prefecturii şi ai Oficiului de Publicitate şi Cadastru Imobiliară şi această comisie ia pe rând proprietăţile, în sensul că solicită proprietarilor pe care i-a identificat să vină cu actele de proprietate şi în măsura în care actele sunt valide dă o dispoziţie pentru eliberarea banilor din cont”, a menţionat Nicuşor Dan.
Potrivit edilului general, până în prezent s-au eliberat bani pentru 27 de imobile.
„Pentru cele 42 plus două imobile pentru care au fost puşi banii în cont în 2019, respectiv 2021, până în acest moment s-au eliberat bani pentru 27 din 44, deoarece pentru aceste 27 de proprietăţi proprietarii au venit cu actele în regulă. Pentru celelalte aproximativ 500 de imobile care sunt expropriate comisia a început să funcţioneze şi până în momentul de faţă au fost emise nouă hotărâri de virare efectivă a banilor către proprietari”, a declarat Nicuşor Dan.
El a explicat că Municipalitatea aplică legea specială pentru exproprieri în cazul lucrărilor de drumuri şi de utilitate publică.
„Această lege ne obligă să consemnăm proprietarilor banii care rezultă din grila notarială, deci, funcţionarii noştri cu specialiştii pe care i-am contractat pentru fiecare dintre aceste 550 de imobile au suprapus cu grila notarială şi au consemnat banii în cont. Ei sunt blocaţi în cont. Proprietarii au dreptul să ia şi banii ăştia şi dacă consideră că banii sunt mai puţini decât ar valora proprietatea lor, au dreptul să ia banii ăştia şi să se ducă în instanţă şi să ceară diferenţa până la cât consideră că merită să primească pentru proprietatea lor”, a spus Nicuşor Dan.
El a informat că în câteva clădiri care vor fi demolate locuiesc familii şi că se vor găsi soluţii locative pentru acestea.
„Din clădirile care urmează să fie demolate sunt foarte puţine, patru, ştiu eu, poate una, două mai mult, în care locuiesc familii. Aceste clădiri nu vor fi demolate până când nu vom găsi o soluţie locativă pentru persoanele care locuiesc în ele. Pentru una dintre aceste familii Primăria Sectorului 6 a găsit o soluţie pentru o locuinţă”, a adăugat Nicuşor Dan.