Nicușor Dan: Camera Deputaților a amânat votul privind Codul Urbanismului până în septembrie. Avem timp de dezbateri serioase

26 06. 2023
nicusor dan2

Primarul general se declară impresionat de reacţia profesioniştilor, a societăţii civile şi a tuturor celor care „au luat atitudine” pe acest subiect.

„Amânarea de azi ne dă timp tuturor să dezbatem serios proiectul de care depinde dezvoltarea viitoare a localităţilor din România. Mă bucur ca liderii coaliţiei, domnii Ciolacu şi Ciucă, au înţeles îngrijorarea societăţii şi au decis amânarea votului”, scrie Nicuşor Dan, pe Facebook.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, precizează că intenţiona să participe marţi, la Parlament, la dezbaterile privind Codul Amenajării Teritoriului. Alături de ea, la şedinţă, urma să fie prezente mai multe organizaţii civice.

„În această comisie trebuia dezbătut un document de 600 pagini şi alte 700 pagini de propuneri de modificare. Şedinţa de mâine s-a anulat şi propunerile toxice PNL PSD nu mai sunt supuse dezbaterii până în septembrie. Până atunci noi vom fi cu ochii pe ei. Felicitări cetăţenilor vigilenţi şi tuturor celor care încă mai luptă pentru o naţiune demnă”, a scris Clotilde Armand, pe Facebook.

Duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, Nicuşor Dan a declarat că proiectul Codului urbanismului „legalizează hoţia” şi a făcut apel la liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, să privească „cu responsabilitate” acest act normativ.

„În primul rând, se pierde din regimul de protecţie al mai multor spaţii verzi şi, în al doilea rând, există nişte prevederi care afectează principiul legalităţii, în sensul că autorizaţii de construire emise în baza unor PUZ-uri care sunt declarate nelegale de instanţă rămân în vigoare. Tehnic, în cuvinte mai puţine, se legalizează hoţia din urbanism şi construcţii”, a transmis Nicuşor Dan.

Totodată, Ordinul Arhitecţilor din România şi-a exprimat luni „dezacordul ferm faţă de prevederile de tip derogare şi dereglementare şi faţă de cele care contravin interesului public” general.

„Legislaţia actuală în domeniul urbanismului acordă posibilitatea iniţiatorilor de planuri urbanistice zonale să crească cu 20% indicatorii urbanistici reglementaţi prin documentaţii de nivel superior. Nu există justificări şi nu au fost prezentate argumente pentru a creşte la 30% acest grad de variabilitate deja existent, aşa cum se propune prin proiectul de lege. (…) Faţă de prevederile legale deja laxe, amendamentele propuse recent în Parlament ar duce acest fenomen nociv al derogării pe noi culmi, urmărind să elimine interdicţia – existentă atât în legislaţia actuală, cât şi în proiectul de lege (30) – a iniţierii de documentaţii de urbanism pentru intrarea în legalitate a unor construcţii ridicate fără autorizaţie sau cu nerespectarea autorizaţiei. Adică derogarea totală: cel care nu doreşte să construiască respectând prevederile regulamentului este asigurat că le poate modifica ulterior”, a precizat OAR.