Nicușor Dan: Cathedral Plaza poate fi demolată. Costurile de demolare sunt cuprinse între cinci și opt milioane de euro

18 10. 2024
cathedral plaza

“Curtea de Apel București s-a pronunțat azi pe ultimul dosar care ar fi putut sa împiedice demolarea Cathedral Plaza si a respins cererea de intrare în legalitate a acestei clădiri, definitiv. Asta înseamnă că încă după câteva formalități juridice, această clădire va putea fi demolată în baza dispoziției pe care am semnat-o acum doi ani”, a anunțat primarul Nicușor Dan.

Nicușor Dan mai spune că dispoziția dată de el în urmă cu doi ani a fost suspendată de instanță până la finalizarea litigiului de intrare în legalitate a clădirii, pentru care Curtea de Apel București s-a pronunțat astăzi. Primăria va relua la Tribunal litigiul, la care se așteaptă ca avocații proprietarului clădirii să facă recurs, iar o decizie definitivă ar putea veni peste un an și se va trece la demolarea colosului din beton.

„Conform deciziei Tribunalului Dâmbovița, sarcina demolării e a primarului municipiului București, costurile de demolare sunt cuprinse între cinci și opt milioane de euro și va fi plătită de Primăria Capitalei, iar banii o să fie solicitați de la Primăria Sectorului 1, pentru că ea a eliberat autorizația nelegală. Primăria sectorului 1 se poate îndrepta împotriva domnului Chilian, a arhitectului șef pentru a recupera banii”, a declarat Nicușor Dan în fața Cathedral Plaza.

Primarul a transmis și un mesaj pentru dezvoltatorii care construiesc astăzi în București.

“Este un proces care a început acum 18 ani, prin autorizația de care toată lumea știa că e nelegală. Beneficiarul autorizației s-a crezut șmecher, așa cum se cred șmecheri mulți investitori din ziua de azi. Așa cum am așteptat 18 ani pentru a demola această clădire, să știe și aceia care se cred azi de neatins că le vom demola peste cinci, peste 10 ani clădirile ilegale pe care le construiesc”, a mai declarat primarul Bucureștiului.

Cathedral Plaza este o clădire de birouri construită în perioada 2006  – 2010, deținută de Millenium Business Development SRL și evaluată la aproximativ 100 milioane de euro. Imobilul este situat la intersecția străzilor General Berthlot si Luterană.

Investiția în turnul de lângă Catedrala Sf. Iosif din centrul Bucureștiului a fost de 40 de milioane de euro, iar miliardarul Eyal Ofer, cel care a construit imobilul prin Willbrook,  declara la vizita sa din 2011 în România că valoarea de piață a clădirii este de 70 de milioane de euro.

Economica.net relata în 2013 că turnul de birouri a fost cumpărat de la Eyal Ofer de către Ioannis Papalekas, cel care a fondat Globalworth, compania cu cele mai multe clădiri de birouri din România.