Luna trecută, Nicușor Dan a anunțat că discută cu băncile pentru a contracta împrumuturi cu care să acopere datoria Termoenergetica, după ce Guvernul a crescut capacitatea orașului de a se împrumuta.
„Problema e că e o diferenţă între tariful real şi tariful stabilit de ANRE (…) şi aceste diferenţe sunt cam de 120 de milioane în 2020; 240 de milioane în 2021; 300 de milioane în 2022, care ne duc undeva la 600 de milioane de lei. Aceste diferenţe se duc şi într-o datorie a Termoenergeticii către Elcen şi într-o datorie a Elcen mai departe către Romgaz”, a spus primarul.
Guvernul nu i-a dat banii dar, în final, a fost de acord cu creșterea gradului de îndatorare a orașului, pentru ca Municipalitatea să poată să se finanțeze.
„Salut decizia Guvernului din această seară potrivit căreia se va crea cadrul legal pentru creşterea gradului de îndatorare a Primăriei Capitalei pentru a permite plata serviciilor de transport, distribuţie şi furnizarea energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat. Decizia este absolut necesară pentru a putea trece de această iarnă şi pentru a ajunge la zi cu datoriile către Termoenergetica. Am propus de mai bine de un an de zile această soluţie ministrului de Finanţe, însă ea a fost ignorată cu bună ştiinţă la ordinul şefului de partid, Marcel Ciolacu. Mă bucur că premierul Nicolae Ciucă a luat o decizie echilibrată, în favoarea bucureştenilor” a spus Dan, după decizia Guvernului.