Nicușor Dan despre Cathedral Plaza: Vom exercita recurs la Curtea de Apel București împotriva sentinței de ieri a Tribunalului

04 10. 2022
cathedral plaza2

„O hotărâre definitivă din 2010 a constatat ca autorizația prin care imobilul a fost construit este nelegală și că avizul Ministerului Culturii pe care s-a bazat este nul. O hotărâre definitivă din 2013 obliga Primarul Municipiului București să emită dispoziția de demolare. Instanța reține că “se afectează nu un spațiu public, ci un spațiu public cu valoare istorică deosebită” și că se încalcă dreptul la libertate religioasă.

Am emis in iulie 2022 dispoziția de demolare preluând copy-paste dispozitivul hotărârii definitive din 2013. Proprietarul clădirii a solicitat atât anularea cât și suspendarea dispoziției de demolare motivând în esență că are pe rolul instanțelor o cerere de intrare în legalitate a imobilului și că dispoziția de demolare trebuie să aștepte soluționarea litigiului de intrare în legalitate.

Tribunalul București a soluționat pentru moment cererea de suspendare a dispoziției de demolare. A reținut probabil (hotărârea nu este redactată) că există un risc ca imobilul să fie demolat înainte de soluționarea cererii de anulare a dispoziției de demolare.

Vom exercita recurs la Curtea de Apel București împotriva sentinței de ieri a Tribunalului. Esențial este că dispoziția de demolare este copy-paste din dispozitivul unei hotărâri judecătorești definitive. Evident, proprietarul clădirii ilegale are dreptul să facă toate demersurile legale pentru a-și salva clădirea. Însă a face plângere penală împotriva primarului care a pus în executare o hotărâre definitivă depășește orice limită a tupeului”, a scris primarul pe pagina de Facebook.

Ieri seară, 3 octombrie, proprietarul clădirii a anunța că Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea Dispoziției nr. 1454/20.07.2022 a primarului general Nicușor Dan, prin care se intenționa demolarea abuzivă a clădirii Cathedral Plaza. 

Cathedral Plaza este o cladire de birouri construită în perioada 2006  – 2010, deținută de Millenium Business Development SRL și evaluată la aproximativ 100 milioane de euro. Imobilul este situat la intersecția strazilor General Berthlot si Luterană.

Investiția în turnul de lângă Catedrala Sf. Iosif din centrul Bucureștiului a fost de 40 de milioane de euro, iar miliardarul Eyal Ofer, cel care a construit imobilul prin Willbrook,  declara la vizita sa din 2011 în România că valoarea de piață a clădirii este de 70 de milioane de euro.

Economica.net relata în 2013 că turnul de birouri a fost cumpărat de la Eyal Ofer de către Ioannis Papalekas, cel care a fondat Globalworth, compania cu cele mai multe clădiri de birouri din România.