Pe site-ul Ministerului Dezvoltării, a apărut “proiectul de ordin al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administraţiei şi al ministrului finanţelor pentru aplicarea la nivelul municipiului București a prevederilor alin. (5) al art. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 36/2006 privind unele măsuri pentru funcţionarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populaţiei”.
Pe scurt, despre ce e vorba: Dacă o Primărie nu plătește subvenția la energie termică (pe care tot ea a decis-o, stabilind un preț local de vânzare mai mic decât costul), furnizorul de energie termică se poate adresa Givernului pentru a primi banii.
Guvernul poate decide asta, și atunci trimite direct operatorului, din banii pe care Primăria are dreptul să-i primească de la Guvern, în contul cotelor defalcate din impozitul pe venit, sumele în contul subvenției neplătite.
Exact asta s-a întâmplat acum în București. Primăria era datoare către Termoenergetica de multă vreme cu plata subvenției – de fapt datoria nu se stinge aproape niciodată, doar se mai plătește din ea, când poate Primăria și, după mai multe demersuri, a obținut de la Guvern acest ordin prin care primește direct banii din conturile Primăriei, în contul subvenției neprimite.
Este un fel de executare silită a Primăriei, de fapt, care nu are de ales, iar o parte din bugetul ei se duce automat către plata acestei subvenții, pe care tot aleșii locali au stabilit-o. Pe de altă parte, dacă situația trena, se intra în sezonul rece cu multe datorii din urmă, pe tot lanțul: Termoenergetica nu plătește apa fierbinte la Elcen, care nu plătește gazele livrate de Romgaz
Au fost organizate mai multe întâlniri, Primăria a propus plata în tranșe de câte 100 de milioane de lei lunar, Termoenergetica, susținută și de Elcen, a arătat că nu se poate, și în final Guvernul a elaborat ordinul prin care 397 de milioane de lei din conturile Primăriei se duc direct la Termoenergetica pentru plata subvenției restante.
Puteți vedea șirul discuțiilor pe această temă aici: referat aprobare Ordin
Amintim că, începînd cu 1 aprilie 2022, prețul local de facturare al energiei termice furnizate populației, practicat de Campania Municipala Termoenergetica Bucuresti S.A, care nu a crescut deloc în ultimii 11 ani, a fost majorat la 330 de lei.
Chiar și în condițiile acestei scumpiri, prețul energiei termice rămâne puternic subvenționat în București, mai ales pe fondul creșterii costurilor de producție generate de scumpirea gazelor. Prețul fără TVA, acesta mărit, este de 330 de lei/Gcal, în timp ce prețul real, tot fără TVA, este de 830 de lei/Gcal. Așadar, chiar și după majorare, subvenția tot reprezintă 60% din prețul final.
Citește și:
În imagine: Nicușor Dan și Claudiu Crețu, acum doi ani, când Crețu a fost numit director general al Termoenergetica, venind de la Elcen