Nicuşor Dan: Grosier, bugetul Primăriei anul acesta este de 5 miliarde de lei. Unde se duc banii bucureştenilor
Este un buget prin care vrem să ieşim din minciună, este un buget prin care vrem să ieşim din delirul grandoman al fostei adminstraţii, este un buget în care se fac lucruri concrete, fundamentale şi nu spoiala fostei adminsitraţii. Un buget prin care vrem să stopăm risipa şi prin care vrem să deschidem calea construcţiilor pentru ca Bucureşti are nevoie de construcţie”, a declarat Nicuşor Dan într-o conferinţă de presă la prezentarea unei schiţe a bugetului Capitalei pentru acest an, care este de 5 miliarde de lei.
Propunerea de buget a primarului a fost prezentată consilierulor general care formează majoritatea, iar în câteva zile, bugetul va fi pus în dezbatere publică.
„Este un buget prin care stopăm risipa şi o să vă dau câteva exemple: reduceri substanţiale pentru banii pe festivaluri, târguri, decoraţiuni şi alte asemenea. Bugetul pentru aceste evenimente a fost în 2019 de peste 200 de milioane de lei. Pentru 2021 bugetul este de câteva milioane de lei pentru evenimente culturale de notorietate”, a mai spus Dan.
- Renunţăm pentru acest an la achiziti de autovehicule, nu este o prioritate pentru noi
- Nu alocam bani pentru campanii publcitare
- Cheltuielile de personal, plafonam salariile la nivelul anului 2020, asa cum am anuntat
Primarul a mai anunţat că sunt instituţii din subordinea Primăriei care vor primi anul acesta mai puţini bani, nele de patru, cinci ori, altele de 10 ori, iar doup instituţii vor avea bugete reduse de 100 de ori. Întrebat care sunt aceste instituţii Nicuşor Dan nu a dorit să le menţioneze.
Unde se duc investiţiile
Primarul a dat câteva exemple investiţii care sunt cuprinse în bugetul din acest an
- Reabilaitea clădirilor cu risc seismic: 35 mil. lei
- Pe reteaua de termoficare, 53 km: 140 mil. lei
- Pe Prelungirea Ghencea: 10 mil. lei
- Alocări către spitale: 35 mil. lei
- Investiţii in peisagistică şi către biserici: 1 mil lei
- Pentru EURO 2020: 20 milioane de lei
- Noul sitem de semaforizare: 5 mil. lei
- Bani pentru nou Plan Urbanistic General: între 3 şi 5 mil. lei
„Pentru Catedrala Neamului nu a există propunere. Au existat propuneri pentru alte investiţii, pentru alte obiective, unele monumente istorice”, a mai adăugat Nicuşor Dan, înrebat fiind dacă a alocat bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului.
Acesta a mai amintit şi de propunera Primăriei de include în PNRR a proiectelor de dezvoltare în valoare de 7 miliarde de lei.
CITEŞTE ŞI Nicuşor Dan: Primăria Capitalei a depus la MFE proiecte care însumează 7 miliarde de euro
Ce datorii are Primăria
Primăria Capitalei are datorii de 2 miliarde de lei.
„Avem datorii care rezultă din hotărâri judecătoreşti de 430 de mil. lei, din care Constanda 375 mil. lei, Facultatea de drept şi colegii 25 mil. lei, parte din cei 430. Hala Matache 10 mil. lei. Afacerea Hala Matache, faptul că Oprescu s-a încăpăţânat să o demoleze, în loc să devieze, ne- costat 5 mil. de euro, adică 20 de mil de lei”, a mai declarat Nicuşor Dan.
Datoria publică pe termen lung şi mediu a Primăriei este de 275 de mil. lei.
Datorii care rezultă din investiţii: 400 mil. lei, inclusiv datorii către restul de plată către Otokar, către constructori la Pasajul Doamna Ghica, la parcarea din Pantelimon.
„Alte datorii curente pe secţiunea de funcţionare, pe care le-am trecut în bugetul din acest an sunt undeva la 200 de mil. de lei şi datoria către ANAF, la acest moment este de 900 de mil. lei, cea pe care sperăm ca Ministerul Finanţelor şi Guvernul să ne-o eşaloneze pe anul următor”, a mai adăugat primarul.
Nicşor Dan a mai anunţat că subventia la termie este prevăzută a fi 1,15 mld lei, din care 200 mil. datorie şi 950 mil. subvenţie efectiva pe 2021. Subvenţia pentru transport propusă este de 150 de mil. datorie, şi un plus de 800 mil. pentru 2021.
Ce se întâmplă cu Prelungirea Ghencea
„Am avut o discuţie cu Primăria Sectorului 6 care mi-a spus ca şi-ar dori să preia proiectul, dar nu-i permite bugetul să preia această investiţie. Pe tronsonul între Strada Braşov şi Râul Doamnei, ne propunem să terminăm în acest an, fără linia de tramvai, ea oricum ar fi inutilă. Nu punem intrastructura de tramvai ca să se poată circula pe 4 benzi pe această sectiune. Avem avantajul ca nu mai e nevoie de expropieri. Pentru tronsonul celălalt e neovie şi de exproprieri, care sunt undeva la 60-70 de mil. de lei, şi pentru lucrări mai e nevoie undeva la 120 de mil. de lei, dacă nu mă înşel. Fără tramvai. Dacă mai punem şi tramvai, atunci mai vin în plus 120-140 mil. lei. Pentru aceasta încercăm să discutăm cu CNI, dar nu e o promisiune pentru acest an”, a mai declarat Nicuşor Dan.
Despre Pasajul de la Doman Ghica, primarul spune că a avut o discuţie cu omologul de la Sectorul 2, care şi-a arătat disponibiltatea de a prelua proiectul, însă cei doi urmează să mai discute pe marginea acestui buget. „În proictul de bugel nu figurează bani din partea Primăriei Capitalei pentru Doamna Ghica”, a spus Nicuşor Dan.