„În atenția ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu:
Bucureștiul nu e ținut în spate de nimeni! Nici de Timișoara, nici de Iași, nici de alte orașe sau județe. Dimpotrivă, Bucureștiul e cel care contribuie la susținerea celorlalte regiuni ale țării, iar asta e firesc pentru dezvoltarea României.
Cu 10% din populația țării, Bucureștiul produce aproximativ un sfert din PIB-ul României. Deci bucureștenii produc mult peste media națională, dar, cu toate astea, administrația locală din București nu primește atât cât ar trebui să primească pentru nevoile Capitalei. Asta e realitatea, iar dincolo de asta mai constat că PSD e în continuare un partid anti-București”, a transmis edilul – șef pe pagina proprie de Facebook.
Replica lui Nicușor Dan vine după ce ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat din nou luni că nu este de acord cu modul de subvenționare a Metrorex de la bugetul de stat și că ar fi deschis la o discuție cu primarul general privind situația companiei de metrou.
Și luna trecută, ministrul timișorean al Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat la Timișoara că până la finalul anului va fi selectată o conducere a Metrorex în baza ordonanței 109, privind guvernanța corporativă a companiilor de stat. Acesta a spus încă de atunci că nu este de acord cu modul de subvenționare a Metrorex, „din banii tuturor românilor”.
„De ce ar fi de acord un timișorean să subvenționeze o societatea de transport din București? Sau un clujean, sau un ieșean? Lucrurile acestea trebuie să se termine odată. Statul trebuie să vină non – stop și să subvenționeze această societate. Mă aștept ca viitorul director general, cu tot Consiliulul de Administrație, să – și asume ce am spus eu. Cererea celor de la Metrorex este să vină la rectificare Guvernul României cu câteva sute de milioane de lei să le livrăm”, a declarat în iulie șeful Transporturilor.
Trenurile de metrou circulă la un interval mediu de succedare de circa 10 minute, anunța luna trecută Metrorex. Pe Magistrala 5 Eroilor – Râul Doamnei se ajungea la un interval de 15 minute. Creșterea perioadei de așteptare în stații este pusă pe seama întârzierilor la plată către Alstom, compania care asigură mentenanța ramelor de metrou.