Nicușor Dan: Locuitorii din Greenfield sunt victimele unui dezvoltator care s-a grăbit să facă blocuri fără să facă și drumuri
„Locuitorii din Greenfield sunt victimele unui dezvoltator care s-a grăbit să facă blocuri fără să facă și drumuri, cu concursul unei autorități locale incompetente. E una din sutele de dezvoltări pe același calapod, ale căror consecințe le simt bucureștenii blocați în trafic. Nu sunt de acord și nu voi face niciun demers pentru un drum permanent prin pădure (cu atât mai mult cu cât s-au parcelat terenurile de o parte și alta a drumului de către proprietari care vor să construiască). Nu există nicio documentație de urbanism care să-l prevadă, iar eu nu voi propune vreuna. Însă în măsura în care este legal, sunt de acord cu soluția provizorie de traversare a pădurii pe drumul forestier existent până la construirea unor ieșiri definitive în șoseaua de centură. În plus, am toată susținerea pentru proiectele investitorului care prevăd drumuri de ieșire în șoseaua de centură. Investitorul are din anul 2019 avizul preliminar de la PMB pentru trei PUZ-uri care prevăd ieșiri din cartier în șoseaua de centură. În baza acestor avize preliminare trebuie să obțină avizele de la alte instituții și să revină la PMB pentru avizul arhitectului-șef. Pentru două dintre proiecte nu a mai revenit la PMB. Pentru al treilea a venit la PMB cu documentația completă în decembrie 2022″, spune Nicușor Dan pe pagina de Facebook.
Ce spune Impact
„În 2018 IMPACT a donat trei loturi de teren cu o suprafață totală de 6.000 mp și o valoare de 800.000 euro (fără TVA), situate în intravilanul Sectorului 1 al Municipiului București în scopul efectuării formalităților pentru transferul celor 300 de metri din domeniul public al Statului Român – în administrarea Romsilva, în domeniul public al Municipiului București. Aceasta a fost o condiție esențială în rezolvarea situației și ar fi trebuit să ușureze și să accelereze întregul proces, restul fiind doar formalități între autoritățile statului.
Consiliul General al Municipiului București a acceptat donația cu sarcini și a aprobat încheierea contractului de donație sub rezerva obținerii acordului Romsilva. În mai 2018, Romsilva a emis avizul privind acceptarea donației, iar în iunie 2018 și Municipiul București accepta oferta. Prin acceptarea donației, Municipiul București s-a obligat să dea în compensare către Romsilva terenurile primite de la Impact, în vederea deschiderii accesului publicului la Drum, între Aleea Privighetorilor și Șoseaua Pădurea Pustnicu.
În 2019, Romsilva a emis avizul pentru scoaterea definitivă a terenului în suprafață de 3.009 mp din fondul forestier aflat în proprietatea publică a Statului Român pentru realizarea drumului de acces – beneficiar Municipiul București, precum și pentru introducerea în circuitul silvic, în compensare echivalentă, a terenurilor donate.
În ciuda celor de mai sus, autoritățile implicate în acest proces, fără o justificare legală, au încetat să efectueze formalitățile necesare pentru a permite accesul publicului la această porțiune din strada Vadul Moldovei, respectiv să îndeplinească procedurile necesare pentru transferul acesteia din domeniul public al Statului Român – în administrarea Romsilva, în domeniul public al Municipiului București.
Mai concret, Municipiul București nu și-a îndeplinit până în prezent obligația executării sarcinii astfel cum a fost asumată în contractul de donație.
În cursul anului 2022, Impact a notificat toate instituțiile implicate, în vederea determinării Municipiului București prin Primarul General să finalizeze aceste demersuri. Situația actuală este rezultatul pasivității Primarului General care refuză să finalizeze demersurile descrise mai sus.
„Noi, la Impact, dezvoltăm comunități mari sustenabile în cadrul cărora construim și o infrastructură majoră de drumuri, bulevarde și utilități. Administrațiile locale au, la rândul lor, datoria și obligația să asigure infrastructura oricărui oraș și accesul cetățenilor către și dinspre locuințele lor. Impact a venit permanent în sprijinul acestora făcând eforturi și alocând resurse considerabile pentru a susține aceste demersuri.
În cazul concret al porțiunii de drum din strada Vadul Moldovei prin care se blochează strict accesul spre cartierul Greenfield, adminstrația orașului a dat dovadă de nepăsare și lipsă de respect pentru miile de oameni din cartierul Greenfield. Tergiversarea punerii în aplicare a unei hotărâri judecătorești definitive aduce prejudicii grave și disconfort pentru familiile care locuiesc aici. Un cartier imens cu locuitori stresați zilnic de ambuteiaje create artificial nu poate deveni o comunitate sustenabilă. Am susținut permanent soluții viabile, multe finanțate chiar de noi dar, în acest caz, pasivitatea, birocrația și blocajul instituit afectează calitatea vieții celor care au avut încredere în noi.
Doresc, din nou, să fac un apel către autoritățile implicate să vină alături de cetățenii din comunitatea noastră, de noi și să arate grijă față de oameni, așa cum au promis și așa cum este firesc în orice societate.”, a declarat Constantin Sebeșanu, CEO Impact Developer & Contractor.
În acest moment, Consiliul General al Municipiului București trebuie să solicite Guvernului României emiterea unei hotărâri în baza căreia să se constate trecerea gratuită a drumului din domeniul public al Statului Român, aflat în administrarea Romsilva, în domeniul public al Municipiului București, în administrarea Consiliului General al Municipiului București și să plătească taxele aplicabile, pentru scoaterea definitivă a terenului din fondul forestier național.
În caz contrar, Impact va fi nevoită să demareze acțiuni în instanță pentru obținerea dreptului de acces pe acest drum, in beneficiul celor peste 6.500 de locuitori din împrejurimi.
In aceste condiții, singurele autorități în măsură să restabilească o situație de drept vor fi instanțele judecătorești. Deși Impact nu poate garanta finalitatea demersurilor sale deoarece instanțele vor fi suverane în a judeca, are încredere că va avea câștig de cauză.
Mai mult decât atât, Impact a făcut în ultimii ani toate demersurile necesare pentru a construi alte trei căi de acces către ansamblul Greenfield. În acest scop, a achiziționat terenuri, a investit în proiecte tehnice, a întocmit și depus documentații, toate cele trei proiecte așteptând de patru ani avizul autorităților, în fiecare dintre cazuri înregistrându-se întârzieri în răspunsul acestora”.