„Avem o problemă structurală cu această Lege a plafoanelor (…). Aşa cum a fost Legea plafoanelor până în 2021, orice UAT din România se putea împrumuta de 100 de milioane de lei, ceea ce pentru oraşul Zimnicea probabil că era prea mult, dar pentru municipiul Bucureşti era evident mult prea puţin şi atunci noi avem un uriaş deficit de finanţare, care s-a acumulat (…). Anul ăsta (plafonul n.r.) e 150 milioane, dar tot e enorm de puţin pentru cât am vrea noi. (…) E adevărat că sunt exceptate de la Legea plafoanelor acele împrumuturi care sunt cofinanţări pe fonduri europene. Atât timp cât acest context se păstrează, nu ne putem problema să rambursăm”, a răspuns Nicuşor Dan, întrebat de jurnalişti, cu ocazia participării sale la deschiderea oficială dedicată listării obligaţiunilor emise de Municipiul Bucureşti pe Piaţa Reglementată a Bursei, dacă va plăti un împrumut de pe vremea fostului primar al Capitalei Adriean Videanu.
În altă ordine de idei, el a afirmat că mai sunt de reabilitat 50 de kilometri din reţeaua de tramvaie din Capitală, valoarea investiţiei necesare fiind de 500 de milioane de euro şi că Municipalitatea va încerca să obţină o sumă cât mai mare prin Programul Operaţional Regional (POR).
„Banii alocaţi pe POR pentru secţiunea de Mobilitate sunt 280 de milioane de euro pentru Bucureşti-Ilfov şi atunci încercăm să obţinem cât mai mult din POR şi o să ieşim cu cofinanţare pentru suma restantă, pentru că traficul este principala problemă a Bucureştiului de ani de zile”, a adăugat Nicuşor Dan.