Nicuşor Dan propune CGMB majorarea capitalului social al Trustului de Clădiri Metropolitane cu 40 de milioane de lei
Potrivit unui proiect de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei CGMB de vineri, se aprobă subscrierea de către Municipiul Bucureşti a celor 400.000 de acţiuni noi şi participarea prin aport în numerar la capitalul social al societăţii Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti SA, precum şi vărsarea sumei de 40 de milioane de lei, contravaloarea acţiunilor subscrise, în conformitate cu prevederile legale, scrie Agerpres.
Ca urmare a acestor modificări, capitalul social al societăţii Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti SA va fi în valoare de 77.240.000 de lei, împărţit în 772.400 de acţiuni nominative cu valoare nominală de 100 de lei fiecare, deţinute astfel:
– Municipiul Bucureşti, prin Consiliul General al Municipiului Bucureşti – 772.280 de acţiuni nominative de 77.228.000 de lei, reprezentând 99,9845% din capitalul social;
– Societatea Service Ciclop S.A – 120 de acţiuni nominative de 12.000 de lei, reprezentând 0,0155% din capitalul social.
Se aprobă modificarea de către societatea Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti SA a „Programului de Investiţii, dotări şi sursele de finanţare” pe anul 2021, prin introducerea sumei de 18 milioane de lei, cota din majorarea de capital destinată achiziţionării de utilaje şi dotări.
Într-o notă de fundamentare privind necesitatea majorării capitalului social depusă de Trustul de Clădiri Metropolitane la Municipalitate se arată că, în vederea stingerii datoriilor şi dotării societăţii cu utilaje specifice obiectului de activitate (utilaje care, în prezent, sunt închiriate de la alte companii cu costurile aferente), are nevoie de 40 de milioane de lei (22 de milioane de lei pentru achitarea datoriilor şi 18 milioane pentru dotări).
Suma adusă ca aport la capitalul social va permite societăţii să achite parte din datoriile acumulate şi continuarea activităţii, precum şi să achiziţioneze utilajele şi dotările necesare realizării lucrărilor, menţionează societatea.
Aceasta aminteşte că efectuează lucrări de construcţie la obiective de interes pentru dezvoltarea oraşului, printre care se numără Pasajul Doamna Ghica şi Supralărgire Prelungirea Ghencea.
Ca urmare a faptului că societatea a traversat o perioadă de aproximativ 7 luni (septembrie 2020 – iunie 2021) în care nu a încasat contravaloarea facturilor emise pentru lucrările realizate, s-a produs un blocaj în circuitul financiar, în sensul imposibilităţii de plată a facturilor emise de furnizorii de produse, servicii şi lucrări, aspect ce a generat imposibilitatea continuării lucrărilor şi generarea de venituri. De asemenea, în această perioadă s-au acumulat şi cheltuieli curente, precum cele de natură salarială, utilităţi şi cheltuieli de funcţionare, se arată în nota de fundamentare.
Conform sursei citate, numeroşi furnizori au acţionat în judecată societatea şi au obţinut/urmează să aibă hotărâri judecătoreşti prin care Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti SA să fie obligat la plata debitelor restante, urmând ca acestea să fie puse în executare şi instituite popriri pe conturi.