Nicuşor Dan: Propunerea noului Plan Urbanistic General, finalizată la sfârşitul anului sau la început de 2025

02 10. 2024
nicusor dan scaled-e1692632773815-1000x600

„În momentul de faţă, toate studiile care au fost – vreo 20 – au fost recepţionate de Primărie. Acum suntem la faza în care discutăm pe studiul sinteză, care spune care sunt problemele şi care trebuie să fie soluţiile pentru a desena cu adevărat Planul Urbanistic General. Universitatea şi cu colaboratorii au elaborat acest studiu sinteză în urmă cu vreo lună şi jumătate (…). Probabil, într-o lună jumătate – două o să avem acest studiu şi ne apucăm de plan, deci, probabil că sfârşitul acestui an, începutul anului viitor, o să avem propunerea de plan, după care urmează avizarea lui de cam 40 de instituţii, inclusiv Agenţia de Mediu, unde este şi o dezbatere cu publicul, şi după aceea votul în Consiliul General”, a răspuns Nicuşor Dan, întrebat de jurnalişti despre situaţia Planului Urbanistic General, cu prilejul participării sale, miercuri, la Summitul capitalelor europene pentru arhitectură, urbanism şi administraţie, organizat de Filiala Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România alături de Municipalitate, scrie Agerpres.

El a menţionat că noul Plan Urbanistic General va aduce mai multe noutăţi, printre care cea că nu vor mai putea fi construite blocuri în mijlocul câmpului, iar ulterior administraţia locală să facă drumul.

„Planul Urbanistic General din anul 2000 a fost un instrument foarte bun pentru anul 2000, însă nu a putut să anticipeze toate lucrurile şi modul în care el va fi interpretat”, a punctat Nicuşor Dan.

Municipalitatea – a arătat el – are trei priorităţi legate de urbanism, dintre care una este reprezentată de dezvoltarea oraşului, pe principii corecte, ştiinţifice.

Nicuşor Dan a mai declarat că în oraşele din România sunt conflicte cu privire la spaţiile verzi şi că este important ca aceste aspecte să fie tranşate pe principii corecte, ştiinţifice.

Nu în ultimul rând, el este de părere că societatea românească abia începe să înţeleagă că a proteja patrimoniul nu constituie doar o obligaţie morală, ci un aspect care ţine de potenţialul economic de dezvoltare a oraşului.

În altă ordine de idei, el a semnalat „ruptura” dintre mediul profesional şi decizional şi a atras atenţia că summitul de miercuri ajută decidenţii să înţeleagă care sunt principiile de dezvoltare a oraşelor.