„Reforma administrativ-teritorială (…) trebuie făcută, dar nu pe genunchi, ci cu studii şi cu specialişti, cu două mari obiective, redesenarea administrativă a României, în funcţie de polii de creştere, pentru că asta este economia, ea se dezvoltă în jurul polilor de creştere în marile oraşe, pe de o parte, pe de altă parte, eficientizarea serviciului public, comasarea comunelor care au prea puţini locuitori ca să poată să subziste singure”, a afirmat Nicuşor Dan.
El a adăugat că sunt necesare o reformă a procesului de vot, un nou Cod electoral, care să unifice toate tipurile de scrutinuri, alegerea primarilor în două tururi, reducerea numărului de semnături pentru a permite accesul nou-veniţilor în viaţa politică şi creşterea reprezentativităţii românilor din diaspora.
Nicuşor Dan a declarat, totodată, că lupta cu marea corupţie nu se poate face decât prin „schimbarea de optică a Parchetelor”. El a susţinut că Inspecţia judiciară nu funcţionează, iar preşedintele Consiliul Superior al Magistraturii are rolul de a face schimbările necesare.
„Inspecţia judiciară, pe lângă faptul că judecă inegal cazuri echivalente, a ajuns să fie un instrument de presiune împotriva judecătorilor care sunt critici faţă de sistem. (…) Nu există şi trebuie să introducem sancţiuni pentru inspectorii judiciari”, a transmis primarul general al Capitalei.
El mai propune modificarea a legii de funcţionare a Curţii Constituţionale, astfel încât judecătorii acesteia să fie desemnaţi doar din rândul magistraţilor „cu o anumită experienţă”.
În ceea ce priveşte zona economică, Nicuşor Dan a făcut referire la stoparea marii evaziuni fiscale, digitalizarea ANAF, taxarea „echitabilă”, având în vedere că, în prezent, sunt „suprataxaţi” oamenii corecţi.
În opinia sa, pentru reducerea cheltuielilor statului este utilă expertiza privaţilor şi a marilor firme de consultanţă, fiind nevoie de guvernanţă şi management profesionist în companiile de stat.
Nicuşor Dan a opinat că în zona de energie problema României este că preţurile sunt mai mari decât în regiune, iar în aceste condiţii costul vieţii şi competitivitatea industriei şi a agriculturii scad, soluţia fiind reunirea principalelor surse de producţie în care statul este acţionar majoritar.
Candidatul la prezidenţiale a menţionat, la capitolul sănătate, digitalizarea sistemului pentru programări online, dosarul electronic al pacientului, telemedicină şi reducerea birocraţiei.
De asemenea, Nicuşor Dan a atras atenţia asupra importanţei schimbării raportului între medicina primară şi ambulatorie şi spitale.
„Noi avem o medicină primară şi ambulatorie care este subdezvoltată. Avem spitale care au un anumit nivel şi din cauza asta foarte multă lume care ar putea să fie tratată la nivel primar şi ambulatoriu merge la spital”, a declarat primarul general al Capitalei.
În ceea ce priveşte învăţământul, el a punctat că este nevoie de profesionalizarea personalului didactic, prin motivare financiară şi instruire, de o strategie pentru corelarea educaţiei la nivel preuniversitar şi universitar cu piaţa muncii, de investiţii în educaţia timpurie, în special în zone defavorizate.