Nicuşor Dan: Toate autobuzele electrice ar putea fi livrate până la finele acestui an
„Prototipul nu e gata, însă ce ne-au spus ei este că vor să livreze până la sfârşitul anului toate cele 100 de autobuze electrice. E uşor de înţeles, pentru că există o finanţare europeană pentru ele. Dacă le livrează până la sfârşitul lui 2023, putem să le plătim toţi banii în 2023, ceea ce toată lumea îşi doreşte. Dacă nu le livrează în 2023, trebuie să le punem pe Programul Operaţional Regional următor. Până se face ghidul, până se fac aplicaţiile, poate să mai întârzie şase-nouă luni până când putem să plătim. Şi, atunci, ei vor să le livreze pe toate 100 până la sfârşitul acestui an”, a declarat edilul general, în cadrul unei conferinţe de presă.
Nicuşor Dan a reamintit că acest contract a fost atribuit în urma a trei licitaţii eşuate, dintre care una s-a desfăşurat în mandatul actualei administraţii.
„A fost o licitaţie deschisă, cu patru participanţi, cu nişte criterii de calitate. A câştigat o firmă care asamblează diverse componente. Şi din China, din Germania şi din mai multe locuri”, a explicat primarul general.
Directorul general al STB, Adrian Criţ, a precizat că, în termen de patru-cinci ani, la anumite capete de linie vor fi montate staţii de alimentare cu încărcare rapidă.
„Aceste staţii sunt necesare doar atunci când vechimea acumulatorilor e una consistentă. Adică nu e obligatoriu de implementat decât după patru-cinci ani de zile, astfel încât, atunci când durata de încărcare a acumulatorilor nu mai e cea iniţială, poţi la capăt de linie să suplineşti, să încarci în 10-15 minute, cât staţionează vehiculul”, a indicat el.
Adrian Criţ a afirmat că producătorul a ofertat o autonomie a autobuzelor chiar mai mare decât cei 200 de kilometri prevăzuţi în caietul de sarcini.
„Din ceea ce s-a ofertat, producătorul oferă o autonomie mai mare. Rămâne de văzut în ce măsură ceea ce rezultă din specificaţia tehnică e aplicabil şi în Bucureşti, luând în considerare condiţiile de trafic. Pe de altă parte, dacă discutăm de investiţii, ţin să precizez faptul că suntem într-o colaborare permanentă şi cu Ministerul Energiei şi cu Primăria Capitalei şi e nevoie de nişte puncte de alimentare trafo, care să fie implementate şi poziţionate foarte rapid, în şase puncte de lucru, pentru ca staţiile de încărcare să primească energia necesară alimentării autobuzelor. Această investiţie se ridică undeva în jur de 40 de milioane de lei, în această fază, şi se va realiza complementar faţă de investiţia de automatizare a macazelor”, a menţionat directorul STB.
Firma BMC Truck&Bus a fost declarată în luna iunie câştigătoare a licitaţiei pentru achiziţia a 100 de autobuze electrice, conform anunţului publicat pe SEAP.
Contractul are o valoare totală de 290.000.000 lei.
Potrivit caietului de sarcini, în primul an de la semnarea contractului, vor fi livrate 34 de autobuze, iar restul de 66 în anul următor.
Noile autobuze electrice trebuie să fie din gama de 12 metri lungime şi să aibă autonomie de minim 200 kilometri între două încărcări succesive, tracţiune complet electrică, realizată autonom cu Sistem Reîncărcabil de Stocare e Energiei Electrice (SRSEE), baterii de acumulatori, podea complet coborâtă pe toată lungimea vehiculului, trei uşi duble şi aer condiţionat.