Nicușor Dan: Tribunalul București a respins cererea de intrare în legalitate a Cathedral Plaza
„După ce Curtea de Apel Suceava a anulat în 2010 autorizația de construire pentru Cathedral Plaza, proprietarul Millenium a solicitat în instanță obligarea Primarului Municipiului București la emiterea autorizației pentru intrarea în legalitate a clădirii. Litigiul a început în 2013 și s-a finalizat azi în primă instanță. Poziția mea constantă (inclusiv personal în fața instanței) a fost de respingere a cererii de intrare în legalitate și de desființare a clădirii. Dispoziția de desființare a Cathedral Plaza emisă de mine a fost suspendată de instanță tocmai pentru că exista o incertitudine cu privire la posibilitatea intrării în legalitate a clădirii. Soluția pronunțată azi de Tribunalul București schimbă datele problemei”, a scris primarul Nicușor Dan pe pagina de Facebook.
Vă reamintim că pe 3 octombrie 2022, reprezentanții proprietarului clădirii Cathedral Plaza anunțau că Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea Dispoziției nr. 1454/20.07.2022 a primarului general Nicușor Dan, prin care se intenționa „demolarea abuzivă a clădirii Cathedral Plaza”. Pe 4 octombrie, edilul general a anunțat că va ataca la Curtea de Apel București decizia dată de Tribunal.
Pe 20 iulie 2022, primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că a semnat dispoziția de demolare a clădirii Cathedral Plaza. Tot atunci acesta a declarat pentru Hotnews că „procedura va începe în următoarea săptămână, iar costurile estimate sunt în jur de 5-6 milioane de euro, bani care vor fi recuperați apoi de la proprietar”.
Cathedral Plaza este o cladire de birouri construită în perioada 2006 – 2010, deținută de Millenium Business Development S.R.L. și evaluată la aproximativ 100 de milioane de euro.
Imobilul este situat la intersecția strazilor General Berthlot si Luterană.
Investiția în turnul de lângă Catedrala Sf. Iosif din centrul Bucureștiului a fost de 40 de milioane de euro, iar miliardarul Eyal Ofer, cel care a construit imobilul prin Willbrook, declara la vizita sa din 2011 în România că valoarea de piață a clădirii este de 70 de milioane de euro.
Economica.net relata în 2013 că turnul de birouri a fost cumpărat de la Eyal Ofer de către Ioannis Papalekas, cel care a fondat Globalworth, compania cu cele mai multe clădiri de birouri din România.