„Am avut puțin investitori seriori la București tocmai din cauza instabilității juridice, pentru că nu este admisibil ca tu să reglementezi urbanistic practic tot Bucureștiul cu acte care se dovedesc a fi nelegale, și atunci, cine este investitorul care vine să facă o afacere pe termen lung în București în condițiile acestei instabilități juridice?”, a declarat primarul în cadrul unei conferințe de presă transmisă și online.
„Prin hotărârea de ieri a Tribunalului București, PUZ-urile sectoarelor 2, 4 și 5, nu mai produc efecte. Hotărârae este, chiar dacă poate să fie atacată cu recurs, executorie. O să mai urmeze încă trei faze procesuale. O să mai urmeze recursul față de hotărârea de suspendare, și o să mai urmeze o acțiune de anulare a celor trei PUZ-uri de sector cu faza de fond la Tribunalul București, și de recurs la Curtea de Apel București”, a mai declarat primarul.
În plus, Nicușor Dan a ținut să precizeze că “Circulă un fake news cum că prin suspendare s-ar fi blocat dezvoltarea în București. Bcuurești are un Plan Urbanistic General. În baza lui orice persoană poate să ceară un certificat de urbanism și o autorizație de construcție, iar cine nu este mulțumit de ceea ce prevede PUG, de exemplu dacă are un teren într-o zonă industrială, atunci poate să ceară o derogare”.
Nicușor Dan mai spune că în aceste sens a funcționalizat Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajarea Teritoriului, care funcționează din septembrie.
„Numai că, urbanismul nu înseamnă, și din păcate asta s-a întâmplat ani de zile și durează până schimbăm acest mom de lucru, nu înseamnă ca un om să coloreze o planșă și să vină să obțină etaje în plus. Urbaninsmul este o știință in care diverse interese private și mai ales publice, să fie armonizate. Nu vrem sa mai avem cartiere de blocuri în care oamenii să nu aibă creșe, grădinițe și scoli”, a declarat Nicușor Dan.
Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan a anunțat în luna noiembrie a anului trecut că PUZ-ul Sectorului 3 a fost anulat definitiv. Asta după ce cu o săptămână înainte Planul urbanistic Zonal al Sectorului 5 a fost anulat de Tribunalul București în prima instanță, într-un litigiu inițiat de doi membri USR București. La începutul lunii noiembrie, și PUZ-ul Sectorului 6 a fost anulat definitiv.
Primarul a vorbit și de actualizarea Planului Urbanistic General, pentru care există un contract din 2013 al Primăriei cu un consorțiu condus de Universitatea de Arhitectură și că din 2014 și până acum nu s-a făcut nimic. Nicușor Dan spune că au fost 20 de ședințe tehnice pe această temă și că sunt aproape de o concluzie.
„Încă din 2018 când a fost aprobat PUZ-ul sectorului 3, am făcut o plângere la DNA față de aprobarea PUZ sector 3, pentru că aici este vorba de abuz în serviciu cu foloase necuvenite de sute de milioane de euro. În cazul PUZ sector 3, și dacă vorbim de toate PUZ-urile în ansamblu, cu foloase necuvenite de miliarde de euro. Pentru că un teren de un hectar, daca are regim de spațiu verde, prețul lui grosier este de 100 de euro pe mp, ceea ce înseamnă că un hectar de spațiu verde are un cost de un million de euro, iar dacaă el are un regim construibil, pretul lui este de 1.000 de euro. În cele cinci PUZ-uri de sector sunt sute de hectare de spațiu verde care devin construibile. Sunt optimist că în cele din urmă DNA va finaliza ancheta pe PUZ sector 3, și pentru celelalte”, a mai spus Nicușor Dan.