„Nimeni nu poate dicta poporului chinez ce trebuie să facă ori să nu facă”, a declarat Xi Jinping în cursul unui discurs fluviu de aproape o oră şi jumătate, consacrat progreselor spectaculoase economice şi sociale ale Chinei de la reformele lansate în 1978.
Această declaraţie a celui mai puternic preşedinte pe care l-a avut China după Mao Zedong (1949-1976) a fost făcută în contextul în care Beijingul este supus unei intense presiuni de către Statele Unite în vederea unor „schimbări structurale” în economia sa.
Primele două puteri economice ale lumii şi-au impus reciproc taxe vamale succesive în ultimele luni, suspendate însă pentru 90 de zile după ce Xi Jinping şi omologul său american, Donald Trump, au convenit asupra unui armistiţiu la începutul lui decembrie, pentru a lăsa o şansă negocierilor.
Xi Jinping a subliniat că reuşita economică a ultimilor 40 de ani justifică drumul ales de ţara sa, al unui socialism cu caracteristici chineze” sub conducerea Partidului Comunist.
El a dat asigurări că ţara sa va continua pe acest drum al deschiderii şi dezvoltării, dar în ritm propriu. „Vom schimba cu hotărâre ce poate fi reformat, dar, cu siguranţă, nu vom schimba ce nu poate fi schimbat”, a subliniat liderul de la Beijing.
Pentru că, dacă deschiderea şi reformele rămân cuvintele cheie, ele trebuie însoţite de menţinerea „stabilităţii” ţării şi să permită Chinei să crească în calitate, să inoveze şi să răspundă provocărilor contemporane ca lupta împotriva poluării, a explicat el.
„Într-o ţară cum este China, cu 5.000 de ani de istorie şi o populaţie de peste 1,4 miliarde de persoane, niciun manual nu poate fi considerat o regulă de aur şi nici nu există vreun stăpân care să poată comanda poporului”, a mai spus Xi Jinping.