Odată cu anunțul, retras ulterior, privind părăsirea pieței europene, cu rezultatele financiare tot mai slabe și cu o ofertă de produse restrânsă, Mitsubishi părea o marcă sortită pieirii. Ei bine, în trimestrul fiscal încheiat la 30 iunie, compania niponă a raportat un profit operațional de 10,6 miliarde de yeni (95,9 mil. USD) față de o pierdere de 76,2 miliarde de yeni (1,59 mil. USD) în perioada similară din 2020.
Mai mult decât atât, oficialii Mitsubishi vorbesc tot mai des despre creșterea mărcii în special pe piețele din SUA și Asia de Sud. Conform lui CFO Koji Ikeya, director financiar al mărcii, cu modelul Outlander, Mitsubishi a reușit să atragă clienți noi cu venituri mai mari fapt ce a dus la o creștere a profiturilor.
În trimestrul menționat, niponii au raportat, de asemenea, un venit net de 6,1 miliarde de yeni (55,2 mil. USD), comparativ cu o pierdere netă de 176,2 miliarde de yeni (1,59 mil. USD) în același trimestru al anului precedent.
Vânzările globale au crescut cu 65% până la 230.000 de vehicule în acest trimestru, determinate de o dublare a volumului în America de Nord și Asia de Sud-Est și o creștere majoră a vânzărilor în Australia și Noua Zeelandă.
Veniturile au crescut cu 88% la 431,9 miliarde de yeni (3,91 mil USD) în cele trei luni.
Culmea, pentru Mitsubishi criza semiconductorilor pare să fi fost o veste bună. Deși a produs mai puțin decât programase inițial, a reușit să își reducă stocurile și să cheltuiască mult mai puțin cu promovarea. De asemenea, a controlat mult mai bine vânzările în statele care oferă stimulente pentru mașinile hibride.
Chiar și în Europa, Mitsubishi a reușit să-și majoreze vânzările cu 20%.