Nissan revizuieşte structura Board-ului şi modul în care sunt numiţi directorii şi stabileşte remuneraţia lor, pentru îmbunătăţirea guvernanţei, după ce fostul preşedinte Carlos Ghosn a fost acuzat de încălcarea legislaţiei financiare şi abuz de încredere. Conform amendamentelor menite să îmbunătăţească guvernanţa Nissan, trei comitete statutare vor superviza nominalizarea directorilor, acordarea compensaţiilor şi lucrările de audit. Renault a cerut ca în unele comitete să fie incluşi preşedintele Jean-Dominique Senard şi directorul general Thierry Bollore.
„Grupul Renault salută decizia Nissan a de a acorda reprezentanţilor Renault un loc în comitetele din Board-ul Nissan, decizie care va fi prezentată la Adunarea generală a acţionarilor din 25 iunie. Acordul la care s-a ajuns privind prezenţa Renault în noua structură de conducere a Nissan confirmă spiritul dialogului şi respectul reciproc care există în cadrul alianţei”, se arată într-un comunicat al producătorului auto francez.
Joi, directorul general al Nissan, Hiroto Saikawa, le-a spus jurnaliştilor că producătorul auto nipon a obţinut „suficient” sprijin de la Renault pentru măsurile de îmbunătăţire a guvernanţei. Încă nu se ştie dacă Jean-Dominique Senard şi Thierry Bollore vor deveni membri în toate cele trei noi comitete.
Iniţial Nissan a propus ca doar Jean-Dominique Senard să facă parte dintr-un comitet, dar Renault a ameninţat că se va abţine de la votarea propuselor amendamente, au declarat surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. După arestarea în noiembrie a fostului preşedinte Carlos Ghosn, au ieşit la suprafaţă diferendele dintre cei doi producători auto privind modul de consolidare al alianţei lor.
Recent, Nissan a respins propunerea de fuziune din partea Renault.
Renault şi Nissan au un parteneriat din anul 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drept de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan a fost extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi. Statul francez este cel mai mare acţionar al Renault, cu o participaţie de 15%.
În prezent, alianţa regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun etc.) cu 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.