Nissan ar putea reduce producţia la fabricile de baterii
Planul, care nu este pe placul altor directori ai Nissan, va duce la oprirea treptată a producţiei în SUA şi Marea Britanie şi la reducerea producţiei următoarei generaţii de baterii la fabrica din Japonia, susţin sursele.
Nissan va urma astfel exemplul Renault achiziţionând baterii mai ieftine de la grupul sud-coreean LG Chem pentru unele vehicule ce vor fi fabricate în viitor, inclusiv unele modele realizate în China.
‘Am stabilit că vom fi lideri în producerea de baterii dar se pare că această activitate este mai puţin competitivă decât ne-am dorit. Încă suntem cu şase luni-un an înaintea LG în ceea ce priveşte performanţa preţurilor’, a afirmat pentru Reuters unul din directorii companiei nipone.
O decizie privind activitatea fabricilor din Sunderland (Marea Britanie) şi Smyrna, Tennessee (SUA), unde Nissan produce baterii, va fi luată luna viitoare după discuţii cu Renault, care deţine 43,4% din acţiunile Nissan.
‘Renault va prefera cu siguranţă să apeleze la LG, în timp ce inginerii de la Nissan vor prefera evident ca producţia de baterii să fie menţinută în Japonia. Costurile cu amortizarea vor fi probabil imense’, susţin sursele.
Alianţa Renault-Nissan negociază cu LG un acord de furnizare a bateriilor pentru viitoarele modele electrice ale celor două companii din China, a adăugat una din surse.
În 2009, alianţa s-a angajat să investească patru miliarde de euro pentru a construi noi modele electrice şi 500.000 de baterii pe an pentru aceste vehicule.
Alianţa a vândut până în prezent 120.000 de maşini electrice, ceea ce a propulsat-o lider mondial, iar în mai Nissan a comercializat 3.100 unităţi ale modelului său cel mai popular ‘Leaf’.
Săptămâna trecută, Renault a semnat un acord cu conglomeratul Bollore pentru a construi o versiune cu trei locuri a vehiculului electric Bluecar utilizat în programul ‘car-sharing’ din Franţa, cunoscut sub numele de Autolib.
Până acum, modelul Bollore Bluecar cu patru locuri era construit numai în Italia, în cadrul unei societăţi mixte cu casa de design italiană Pininfarina. Conform acordului, producţia va începe în semestrul doi din 2015 la fabrica Renault din Dieppe (nord-vestul Franţei), a declarat un purtător de cuvânt al companiei franceze.
Societatea mixtă va fi deţinută în proporţie de 70% de Bollore şi 30% de Renault.
Programul ‘car-sharing’ este derulat în Paris, Lyon şi Bordeaux. Bollore a semnat acorduri pentru furnizarea de vehicule electrice şi în Londra şi Minneapolis.
Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.