Nissan caută să-și crească investițiile în Marea Britanie. Compania deține cea mai mare fabrică auto din Regat, unde produce modelele Qashqai și Juke
Uzina „are mult potenţial”, a afirmat miercuri directorul general Makoto Uchida la o reuniune dedicată sectorului auto.
Sunderland, cea mai mare fabrică auto din Marea Britanie, produce modelele Nissan Qashqai şi crossover-ul Juke, şi este o unitate cheie pentru Nissan, fiind „într-o poziţie bună în viitor”.
Marea Britanie are dificultăţi cu atragerea investiţiilor în sectorul auto, după Brexit, iar Nissan rămâne o rază de lumină, după ce s-a angajat în 2021 să investească un miliard de lire sterline pentru a crea un hub britanic pentru vehiculele electrice (EV).
De asemenea, Nissan merge mai departe cu planurile de a dezvolta baterii cu stare solidă, care ar urma să fie folosite din 2028.
Separat, Uchida a abordat problema finalizării acordului cu partenerul Renault SA pentru reechilibrarea alianţei lor de două decenii, precum şi decizia de a investi în divizia care va regrupa operaţiunile Renault din domeniul vehiculelor electrice, Ampere. Iniţial, acordul trebuia încheiat în primul trimestru din 2023.
Partenerii încă îmbunătăţesc detaliile finale ale acordului, a explicat Uchida. Acesta a adăugat: „Trebuie să ne asigurăm că toate detaliile sunt solide. Ca să fiu sincer, nu a fost uşor în trecut şi nu va fi uşor în viitor”, ţinând cont de provocările de pe diverse pieţe.
„Discuţii intense” au loc în privinţa planului Nissan de a investi într-o participaţie de 15% în Ampere, a declarat şeful Nissan. Renault vrea să listeze spre finalul anului Ampere.
În februarie, Renault şi Nissan au convenit o restructurare profundă a alianţei lor, înfiinţată în 1999, care le va pune pe picior de egalitate, iar producătorul auto nipon va investi în noua divizie de vehicule electrice a grupului francez. Conform acordului, Renault îşi reduce participaţia la Nissan la 15%, de la aproximativ 43%, transferându-şi participaţia rămasă, de 28%, într-un trust francez, a informat Renault. Apoi Renault va transmite instrucţiuni mandatarului să vândă acele acţiuni, evaluate la aproximativ 4,1 miliarde de dolari, în condiţii rezonabile din punct de vedere comercial pentru grupul francez, în cadrul unui proces coordonat şi ordonat, a precizat Renault.
Dezechilibrele i-au supărat de mult timp pe directorii Nissan, care s-au plâns că Renault nu plăteşte o parte echitabilă din costurile pentru inovare şi dezvoltare.
Anul acesta, acţiunile Nissan au crescut cu 17%, fiind în grafic, cel puţin până acum, pentru a înregistra prima creştere anuală din ultimii opt ani.
Sursa foto: Flickr