Nissan încearcă să desemneze succesorul lui Carlos Ghosn

Consiliului de Administraţie al grupului auto japonez Nissan se va reuni luni pentru a numi persoana care îl va înlocui pe preşedintele director general Carlos Ghosn, aflat în prezent în arest, însă sarcina să anunţă una dificilă în condiţiile în care principalul acţionar de la Nissan, grupul auto francez Renault, pune noi presiuni asupra partenerului japonez, informează AFP.
Economica.net - lun, 17 dec. 2018, 08:19
Nissan încearcă să desemneze succesorul lui Carlos Ghosn

Boardul este programat să se reunească undeva după ora locală 4.00 pm (7.00 GMT). Potrivit surselor citate de AFP, Nissan intenţionează să numească luni un comitet special destinat să îmbunătăţească guvernanţa grupului. Însă cel mai important subiect pe agenda reuniunii este numirea unui înlocuitor pentru Carlos Ghosn. Constructorul japonez vrea să numească pe unul din administratorii rămaşi după înlăturarea din funcţie a lui Carlos Ghosn şi a adjunctului său, Greg Kelly,

Problema este că la o lună după arestarea liderului alianţei Renault-Nissan pentru ascunderea veniturilor faţă de fisc, urmată de punerea sa sub acuzare în Japonia, situaţia între cei doi parteneri ai alianţei este departe să se îmbunătăţească, în pofida unităţii de faţadă afişată.

Potrivit informaţiilor publicate de The Wall Street Journal (WSJ), Nissan a primit o scrisoare din partea Renault în care acesta îi solicită partenerului japonez convocarea cât mai rapid posibil a unei Adunări Generale a Acţionarilor, în condiţiile în care Nissan, în calitate de persoană juridică, a fost şi el inculpat în dosarul Ghosn. Directorul general de la Renault, Thierry Bolloré, apreciază că „această inculpare creează riscuri importante în Renault, în calitate de cel mai important acţionar de la Nissan precum şi pentru stabilitatea alianţei noastre industriale”. Organizarea unei AGA permite „discutarea aspectelor ce ţin de guvernanţă şi a altor subiecte, precum persoanele numite de Renault în Consiliul de Administraţie al Nissan şi în alte poziţii de vârf”, se arată în scrisoarea citată de WSJ.

Renault a refuzat să comenteze aceste informaţii. La fel şi Nissan care şi-a reafirmat „angajamentul de neclintit” pentru alianţa de 20 de ani, care împreună cu Mitsubishi Motors, formează cel mai mare constructor auto mondial.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la constructorul francez.

De-a lungul anilor, la Nissan s-au acumulat resentimentele faţă de acest dezechilibru. Însă dacă unii responsabili de la Nissan speră să profite de căderea lui Carlos Ghosn pentru a revizui termenii alianţei, Nissan şi directorul său general, Hiroto Saikawa, par şi ei afectaţi de acest scandal, cu atât mai mult cu cât constructorul japonez vine este implicat într-un alt scandal legat de rechemările la service.

Te-ar mai putea interesa și
Din ce în ce mai rău. România continuă căderea în topul ecosistemelor solide de startup-uri. ”Sunt necesare eforturi legislative mai structurate pentru a crea un climat investițional competitiv global”
Din ce în ce mai rău. România continuă căderea în topul ecosistemelor solide de startup-uri. ”Sunt necesare eforturi ...
România continuă declinul în topul țărilor cu ecosisteme solide de startup-uri pentru al treilea an consecutiv, arată cel mai recent raport al Startup Blink. Cu o cădere de patru locuri și o......
Bursa de la București a închis în scădere ședința de trazacționare de marți
Bursa de la București a închis în scădere ședința de trazacționare de marți
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere şedinţa de marţi iar valoarea tranzacţiilor s-a cifrat la 82,89 ...
Uniunea Europeană și-a revizuit acordul de asociere cu Israel, din cauza situației umanitare catastrofale din Gaza
Uniunea Europeană și-a revizuit acordul de asociere cu Israel, din cauza situației umanitare catastrofale din Gaza
Şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Kaja Kallas, a anunţat marţi seară revizuirea Acordului de asociere între UE şi ...
Miniștrii de externe ai UE au ajuns la un acord cu privire la ridicarea sancțiunilor economice impuse Siriei
Miniștrii de externe ai UE au ajuns la un acord cu privire la ridicarea sancțiunilor economice impuse Siriei
Miniştrii de externe din UE au ajuns marţi la un acord pentru ridicarea sancţiunilor economice împotriva Siriei, a anunţat ...