Acesta a adăugat, referindu-se la înrăutăţirea conflictului ruso-ucrainean: „Credem că situaţia ar putea deveni mult mai serioasă şi dificultăţile se vor prelungi”. Angajaţii au fost informaţi, iar producătorul auto va continua să monitorizeze situaţia şi să reducă impactul, a declarat şeful Nissan la Adunarea Generală a Acţionarilor.
Deja, Nissan suspendase exporturile de vehicule către Rusia, după ce conflictul cu Ucraina a sporit riscurile logistice.
Partenerul de alianţă al Nissan – grupul auto francez Renault – a fost nevoit ca în luna mai să îşi vândă activele către statul rus, prima naţionalizare de amploare încheiată în Rusia după lansarea ofensivei din Ucraina.
Pe lângă vânzarea pachetului majoritar de acţiuni la Avtovaz, grupul auto francez Renault şi-a vândut şi propria uzină din apropiere de Moscova, unde sunt produse automobile Renault şi Nissan, către Primăria capitalei Rusiei. Între timp, celebrul logo al Renault a fost înlăturat de pe faţada uzinei.
La Adunarea Generală a Acţionarilor, Uchida a declarat că Nissan discută cu Renault privind viitorul alianţei în domeniul vehiculelor electrice (EV). În mai, Renault a anunţat că ia în considerare opţiunea creării a două entităţi separate, una dedicată dezvoltării, producţiei şi vânzării de vehicule electrice şi cealaltă dedicată dezvoltării şi producţiei de motoare şi cutii de viteze termice şi hibride de nouă generaţie E-TECH.
Prin aducerea unor parteneri pentru operaţiunile sale din domeniul motoarelor pe combustie, Renault speră să elibereze fonduri care să fie investite în vehiculele electrice, o tehnologie care a fost promovată iniţial de constructorii japonezi Nissan şi Mitsubishi, dar care acum este dominată de jucătorii care produc numai vehicule electrice, cum este producătorul auto american Tesla.
Este prea devreme pentru a spune dacă Nissan Motor va separa divizia sa de vehicule electrice, aşa cum intenţionează să facă partenerul de alianţă Renault, a afirmat recent directorul operaţional Ashwani Gupta.
„Vom explora cu atenţie problema, din toate unghiurile, şi vom decide pe cont propriu”, a declarat marţi Uchida.
Renault şi Nissan au un parteneriat din anul 1999, în care Renault deţine 44,3% dintre acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% dintre acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault – Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile.