Compania cu sediul în Yokohama se aşteaptă în anul financiar care se va încheia la 31 martie 2024 la un avans al profitului operaţional până la 520 miliarde de yeni (3,85 miliarde de dolari), în timp ce analiştii previzionează un nivel de 396,21 miliarde de yeni. De asemenea, profitul net ar urma să crească cu 42%, la 315 miliarde de yeni, scrie Agerpres.
În anul financiar care s-a încheiat la 31 martie 2023, profitul net al Nissan a urcat cu 3%, la 221,9 miliarde de yeni (1,65 miliarde de dolari), creşterea costurilor cu materiile prime fiind compensată de deprecierea yenului faţă de dolar.
De asemenea, profitul operaţional anual a crescut cu 52,5%, la 377,11 miliarde de yeni, în timp ce vânzările au înregistrat un avans de 25,8%, la 10.600 miliarde de yeni.
În perioada ianuarie-martie 2023, profitul operaţional s-a situat la 87,4 miliarde de yeni, faţă de 56 miliarde de yeni în perioada similară din 2022, analiştii prognozând pentru primul trimestru un profit de 89,81 miliarde de yeni.
Rezultatele foarte bune vin pe fondul incertitudinilor privind modul în care grupul nipon şi Renault – partenerul de alianţă şi principalul acţionar – vor reconfigura alianţa.
Miercuri, directorul general Makoto Uchida s-a referit la problema finalizării acordului cu partenerul Renault SA pentru reechilibrarea alianţei lor de două decenii, precum şi decizia de a investi în divizia care va regrupa operaţiunile Renault din domeniul vehiculelor electrice, Ampere. Iniţial acordul trebuia încheiat în primul trimestru din 2023.
Partenerii încă îmbunătăţesc detaliile finale ale acordului, a explicat Uchida. Acesta a adăugat: „Trebuie să ne asigurăm că toate detaliile sunt solide. Ca să fie sincer, nu a fost uşor în trecut şi nu va fi uşor în viitor”, ţinând cont de provocările de pe diverse pieţe.
„Discuţii intense” au loc în privinţa planului Nissan de a investi într-o participaţie de 15% în Ampere, a declarat şeful Nissan. Renault vrea să listeze spre finalul anului Ampere.
În februarie, Renault şi Nissan au convenit o restructurare profundă a alianţei lor, înfiinţată în 1999, care le va pune pe picior de egalitate, iar producătorul auto nipon va investi în noua divizie de vehicule electrice a grupului francez. Conform acordului, Renault îşi reduce participaţia la Nissan la 15%, de la aproximativ 43%, transferându-şi participaţia rămasă, de 28%, într-un trust francez, a informat Renault. Apoi Renault va transmite instrucţiuni mandatarului să vândă acele acţiuni, evaluate la aproximativ 4,1 miliarde de dolari, în condiţii rezonabile din punct de vedere comercial pentru grupul francez, în cadrul unui proces coordonat şi ordonat, a precizat Renault.
Dezechilibrele i-au supărat de mult timp pe directorii Nissan, care s-au plâns că Renault nu plăteşte o parte echitabilă din costurile pentru inovare şi dezvoltare.
Anul acesta, acţiunile Nissan au crescut cu 17%, fiind în grafic, cel puţin până acum, pentru a înregistra prima creştere anuală din ultimii opt ani.