Firma niponă Takata este implicată în mai multe acţiuni de rechemare la service demarate de diferiţi producători auto deoarece airbagurile defecte pot exploda şi pulveriza cioburi metalice. În urma anunţului de la Toyota şi Nissan, vor fi rechemate la service din cauza airbagurilor Takata aproximativ 17 milioane de vehicule, produse de zece producători auto din întreaga lume, scrie Agerpres.
Pe plan global Toyota va rechema la service aproape cinci milioane de vehicule, printre care Corolla, Vitz şi alte modele fabricate în perioada martie 2003 – noiembrie 2007, în timp ce Nissan va înlocui airbagurile a 1,56 milioane de vehicule.
Miercuri, Nissan a estimat o creştere de 14,5% a profitului operaţional în acest an fiscal, datorită deprecierii yenului şi a livrărilor solide în America de Nord. Nissan se aşteaptă la un profit operaţional anual de 675 miliarde de yeni (5,6 miliarde de dolari), în timp ce analiştii previzionează 690 miliarde de yeni.
În anul fiscal care s-a încheiat la 31 martie 2015, profitul operaţional a urcat cu 18%, la 589,56 miliarde de yeni, în linie cu estimările analiştilor, de 587 miliarde de yeni.
Deşi vânzările auto au scăzut în Japonia, Nissan a livrat mai multe vehicule pe majoritatea pieţelor, inclusiv în America de Nord, Europa şi China. În SUA, Nissan a ajuns la o cotă de piaţă de 8,4%.
În anul fiscal care se va încheia la 31 martie 2016, Nissan se aşteaptă să vândă 5,55 milioane de vehicule, în creştere cu 4,4% faţă de anul precedent. De asemenea, vânzările anuale ar urma să ajungă la 101 miliarde de dolari, un avans de 8,5% comparativ cu anul precedent.
‘Suntem încurajaţi de cererea pentru noile noastre produse’, a afirmat şeful alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn.
Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault.