Nişte români au făcut la Târgovişte cea mai economică locuinţă din lume. Întreţinerea costă 18 lei pe an

Casa RIA, construită lângă Târgoviște, de compania Biobuildsa fost certificată de Passive House Institute din Darmstadt, Germania cu un necesar energetic pentru încălzire/răcire de doar doi kWh/mp pe an. Astfel, devine cea mai eficientă casă pasivă din lume, produsă cu tehnologie de serie, în condițiile în care standardul impus pentru o casă pasivă este de 15 kWh/mp pe an, iar întreţinerea ar costa doar 18 lei pe an.
Economica.net - vin, 22 nov. 2019, 07:29
Nişte români au făcut la Târgovişte cea mai economică locuinţă din lume. Întreţinerea costă 18 lei pe an

Casa RIA este o construcție de tip P+1, cu o suprafață totală desfășurată de 360 mp. Folosește sistemul Biobuilds straw, dezvoltat integral in-house, care presupune pereți prefabricați, pe structura de lemn ce utilizează paiele drept material izolant. În plus, toate materialele folosite sunt organice și au fost alese pentru a avea emisii minime sau zero de compuși organici volatili (VOC), ceea ce asigură un climat interior sănătos.

În exploatarea cotidiană, cea mai specială caracteristică a casei RIA este eficiența sa, consumul de energie pentru încălzire/răcire fiind  cu până la 99% mai mic comparativ cu o casă convențională.

Sistemul de ventilație cu schimbător de căldură instalat în casa RIA furnizează un flux constant de aer curat, asigurând o dată la două ore împrospătarea volumului total de oxigen din camere, furnizarea de aer proaspăt și menținerea unei temperaturi interioare confortabile. Practic întregul volum de aer din casă este înlocuit cu unul nou la fiecare două ore.

Costuri cu încălzirea și răcirea, de maximum 18 lei/an

În perioada de amenajare interioară, fără ca sistemul de ventilație să fie pus in funcțiune, în Casa RIA au fost intre 16 și 23  grade C în zilele friguroase ale iernii si 24 grade Celsius în cea mai călduroasă zi de vară. Tradus în termeni financiari, costul anual pentru încălzirea și răcirea casei va fi de maximum 18 lei.

Costul unei case cu pereți prefabricați cu izolație din paie e, însă, destul de ridicat, între 650 de euro/mp semifinisat și 1.000 de euro/mp la cheie, fără TVA.

Pereții prefabricați cu izolație din paie se produc la fabrica din Moreni, iar Biobuilds e singura companie din lume care produce pereți prefabricați de până la 12 m lungime la standardele Passive House Institute.

În urma unei investiții de câteva milioane de euro, Biobuilds va deschide în anul 2020 o nouă fabrică, la Cluj, cu o linie de producție complet automatizată pentru pereții prefabricați.

Biobuilds este o companie cu capital 100% românesc, care-și desfășoară activitatea în Moreni (producție și logistică) și Cluj (management, proiectare, arhitectură și noua fabrică), iar conceptul de fabricație și linia de producție complet automatizată a pereților sunt dezvoltate integral în România.

Passive House Institute (PHI) este un institut independent de cercetare, fondat in 1996, lider în cercetarea și dezvoltarea conceptelor și componentelor de construcție, a instrumentelor de planificare și asigurare a calității pentru clădirile eficiente energetic. În momentul de față PHI este cel mai important organism de certificare al construcțiilor pasive la nivel mondial.

Te-ar mai putea interesa și
Directivă europeană privind securitatea cibernetică a fost transpusă în legislaţia naţională
Directivă europeană privind securitatea cibernetică a fost transpusă în legislaţia naţională
Guvernul a adoptat, luni, o ordonanţă de urgenţă prin care transpune în legislaţia naţională directiva NIS2, anunţă purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin....
Guvernul a majorat cu 900 milioane lei bugetul Ministerului Devzoltării
Guvernul a majorat cu 900 milioane lei bugetul Ministerului Devzoltării
Guvernul a decis, luni, majorarea cu 900 milioane lei a bugetului Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei ...
Ordonanţa trenuleţ – Măsurile vor avea un impact între 125 şi 130 de miliarde lei, în 2025
Ordonanţa trenuleţ – Măsurile vor avea un impact între 125 şi 130 de miliarde lei, în 2025
Impactul financiar al măsurilor prevăzute în "ordonanţa trenuleţ" va fi între 125 şi 130 de miliarde lei, în 2025, ...
Ce spune ministrul Finanțelor despre creştere impozitului pe dividende la 10%
Ce spune ministrul Finanțelor despre creştere impozitului pe dividende la 10%
Impozitul pe dividende a crescut de la 8% la 10%, aceasta fiind în continuare o cotă atractivă pentru investitorii străini ...