Nistor (Spiru Haret): Sperăm ca de luna viitoare să nu mai existe întârzieri vizavi de plata salariilor

Economica.net
16 02. 2018
100_lei_noi_22544700

‘Răspunsul era cel deja cunoscut, întârzierea este cauzată de necesitatea apariţiei acelei ordonanţe de urgenţă, care trebuia să rezolve problema celor 20.000 de salariaţi din educaţie, angajaţi pe fracţii de normă sau post, pentru că în situaţia în care nu apărea ordonanţa, aveau veniturile diminuate drastic sau veneau cu bani de acasă. Ordonanţa în cauză a fost înaintată de Guvern către plenul Consiliului Economic Social (CES), în şedinţa de marţi, nu s-a acceptat introducerea ei pe ordinea de zi şi s-a revenit joi într-o şedinţă extraordinară a plenului CES, cu o variantă îmbunătăţită a ordonanţei respective căreia i s-a dat aviz favorabil. A fost aprobată în şedinţa de Guvern şi presupun că vineri a apărut în Monitorul Oficial şi s-a putut opera pe programul de salarizare al Ministerului Educaţiei, pe Edusal, pentru rezolvarea problemei colegilor noştri’, deci a existat baza legală pentru modificarea Edusal’, a declarat joi, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ‘Spiru Haret’, Marius Nistor.

Acesta a precizat că luni au fost operate multe accesări în programul de salarizare Edusal, iar acest lucru ce a dus la întârzierea plăţii cadrelor didactice.

‘Luni s-au operat foarte multe accesări, într-un timp record şi de aici a apărut această întârziere, a plăţii salariilor, cu o zi, maximum două. Rezolvarea problemei salariale a acelor 20.000 de colegi reprezenta o prioritate, este bine că s-a putut găsi o soluţie la aşa ceva, dar sperăm că de luna viitoare să nu mai existe întârzieri vizavi plata salariilor. În caz contrar va trebui să discutăm despre fiabilitatea actualului mod de plată al salariului, iar dacă Ministerul Educaţiei, împreună cu inspectoratele şcolare au capacitatea necesară pentru a asigura plata salariilor, mergându-se pe fluxul actual. Dacă sunt deficienţe, ele trebuie corectate prin angajare de resurse umane şi îmbunătăţirea logisticii pe care o au la dispoziţie, dar important este ca oamenii să nu mai fie puşi în situaţia în care salariul lor întârzie şi cu o zi’, a mai spus sindicalistul.

Ministerul Educaţiei Naţionale a precizat joi că pe data de 30 ianuarie a transferat sumele pentru plata salariilor către inspectoratele şcolare judeţene şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, cu drept de utilizare din data de 1 februarie.

‘În conformitate cu prevederile legale în domeniu, unităţile de învăţământ sunt cele care întocmesc statele de personal şi de plată şi le transmit inspectoratelor şcolare spre validare, iar acestea din urmă transferă sumele pentru plata salariilor către unităţile de învăţământ. Astfel, plata salariilor se realizează de către fiecare unitate de învăţământ în parte, pe baza statelor validate’, arată MEN, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Secretarii de stat din Ministerul Educaţiei Naţionale s-au întâlnit joi dimineaţă cu reprezentanţi ai cadrelor didactice, acestora din urmă fiindu-le explicate motivele care au condus la întârzierea plăţii unei mici părţi din salariile angajaţilor din învăţământul preuniversitar, ele fiind legate de upgrade-ul realizat la platforma de salarizare, menţionează sursa citată.

Totodată, la solicitarea reprezentanţilor cadrelor didactice de suplimentare a numărului de posturi din inspectoratele şcolare judeţene, reprezentanţii MEN au răspuns că au analizat fiecare caz în parte şi că vor face demersurile necesare pentru optimizarea funcţionării inspectoratelor pe zona de contabilitate-salarii.

S-a convenit ca, pe viitor, reprezentanţii MEN şi cei ai cadrelor didactice să se întâlnească ‘ori de câte ori este nevoie pentru a răspunde eficient la problemele ce pot apărea’, susţine sursa citată.