„Studiul de fezabilitate nici acum nu este gata. Vom avea o întâlnire cu toţi acţionarii să vedem dacă proiectul mai este considerat viabil. Decizia opririi sau continuării acestui proiect va fi luată în acest an”, a afirmat Niţă.
AGRI presupune livrarea gazului natural prin conducte din Azerbaidjan în Georgia şi lichefierea într-un terminal care ar urma să fie construit pe ţărmul georgian al Mării Negre, de unde să fie transportat pe mare în România. În terminalul din România ar avea loc regazeificarea şi transferul în sistemul naţional de transport prin conducte fie pentru tranzit, fie pentru consumul intern.
Din firma mixtă AGRI LNG Project Company fac parte, în calitate de acţionari, Romgaz Mediaş (SNG), Georgian Oil and Gas Corporation, State Oil Company of Azerbaijan Republic (SOCAR) şi Magyar Villamos Művek.
Investiţia este estimată între 1,2 miliarde euro şi 4,5 miliarde euro, în funcţie de capacitatea de transport.
România a avut ca prioritate pentru asigurarea alimentării cu gaze gazoductul Nabucco, care urma să fie dezvoltat alături de Austria, Bulgaria, Ungaria, Turcia şi Franţa. Nabucco ar fi transportat gaze până în Austria. Anul trecut însă proiectul a eşuat, din cauză că acţionarii nu au reuşit să asigure furnizori de gaze prin conductă.
După eşecul Nabucco, autorităţile române au anunţat că se vor axa pe producţia gazelor din Marea Neagră şi a celor de şist.
„Rezervele de gaze din Marea Neagră ar putea asigura necesarul pentru o perioadă destul de lungă de timp. În plus, încă nu ştim dacă avem sau nu gaze de şist. În condiţiile astea, este greu de apreciat dacă AGRI mai este sau nu viabil”, a mai spus Niţă.