„Am senzaţia că stagnează puţin şi nu din cauza noastră”, a spus Niţă, întrebat despre stadiul acestui proiect.
El a adăugat că există o „încetineală” din partea partenerului din Azerbaidjan.
Întrebat despre termenul de finalizare a interconexiunilor pentru transportul de gaze cu statele vecine, Niţă a spus că legăturile cu Ungaria, Bulgaria şi Republica Moldova vor fi finalizate în 2013.
AGRI presupune livrarea gazului natural prin conducte din Azerbaidjan în Georgia şi lichefierea într-un terminal care urmează să fie construit pe ţărmul georgian al Mării Negre, de unde va fi transportat pe mare în România. În terminalul din România, care va fi construit pe ţărmul Mării Negre, va avea loc regazeificarea şi transferul în sistemul naţional de transport prin conducte fie pentru tranzit, fie pentru consumul intern.
Investiţia în proiectul AGRI este estimată între 1,2 miliarde euro şi 4,5 miliarde euro, în funcţie de capacitatea de transport.
Pe de altă parte, referindu-se la protestele de la Bârlad pe tema exploatărilor gazelor de şist, oficialul a spus că în prezent există doar o licenţă de explorare, că nu este specialist în domeniu şi rămâne ca echipele de profesionişti să stabilească dacă metodologia de fracturare creează probleme de mediu.
Legat de subiectul explorărilor în zona Mării Negre, ministrul a declarat că implicarea marilor companii petroliere din lume în zonă este benefică, dar şi-ar fi dorit ca Romgaz să fie un jucător mult mai agresiv. „În viitor, lucrurile se vor schimba”, a adăugat Niţă.
Întrebat în continuare cum vede situaţia de la Arpechim şi de la Oltchim, oficialul a răspuns că în măsura în care este rezolvată problema combinatului va fi rezolvată şi cea a rafinăriei. El a adăugat că nu este implicat în acest subiect, dar problema există şi va trebui găsită o formulă de reaşezare a acestei industrii.