Nivel maxim de alertă teroristă la Bruxelles. Risc de atentat cu arme şi explozibili – premierul Belgiei

Economica.net
21 11. 2015
bruxelles_21823200

Ridicarea la maxim a nivelului de alertă teroristă în regiunea capitalei Bruxelles a fost legată de riscul unui atentat cu arme şi explozibili, a declarat sâmbătă premierul Belgiei, Charles Michel, transmite AFP.

Şeful guvernului a invocat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, „riscul unui atentat comis de indivizi cu arme şi explozibili în mai multe locuri din capitală” pentru a justifica trecerea la nivelul 4, maxim, al alertei teroriste pentru toată regiunea bruxelleză, pentru aeroportul din Bruxelles, precum şi la Vilvorde, o comună din Flandra de unde au provenit mai mulţi tineri care s-au radicalizat.

Concret, toate staţiile de metrou au fost închise sâmbătă în capitala belgiană, iar numeroase adunări şi mari evenimente urmează să fie anulate, după ce Belgia a ridicat la maxim nivelul de alertă teroristă la Bruxelles. Un concert al interpretului francez Johnny Hallyday prevăzut pentru sâmbătă seară la Bruxelles a fost astfel anulat din cauza unor ameninţări teroriste.

Premierul Charles Michel a reunit sâmbătă Consiliul Naţional de Securitate. „Avem suficiente elemente pentru a estima că ameninţarea este precisă şi iminentă”, a afirmat ministrul de externe Didier Reynders. La întâlnire au fost de asemenea prezenţi miniştrii de interne, Jan Jambon, al justiţiei, Koen Geens, şi al economiei, Kris Peeters.

Sâmbătă dimineaţă, autorităţile au atenţionat populaţia să evite mulţimile din cauza unei ‘ameninţări grave şi iminente’.

La o săptămână de la atacurile de la Paris comise de militanţi ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI) şi în contextul în care unul dintre suspecţi, care provenea din Bruxelles, este în continuare căutat şi considerat de autorităţi a fi extrem de periculos, oraşul a fost plasat sub nivelul 4 de alertă, maxim.

„Ca urmare a unei noi evaluări”, Organizaţia de Coordonare pentru Analiza Ameninţării (OCAM), care depinde de Ministerul de Interne, a precizat într-un comunicat că „nivelul de alertă teroristă a trecut la nivelul 4, foarte grav, pentru regiunea Bruxellesului”.

OCAM a vorbit despre „o ameninţare gravă şi iminentă necesitând luarea de măsuri de securitate specifice, precum şi recomandări speciale pentru populaţie”.

Centrul a lansat un apel către locuitorii capitalei belgiene să evite „locurile cu concentrare masivă de persoane”, dând ca exemple „concertele, marile evenimente, gările şi aeroporturile, staţiile de transport în comun”, precum şi zonele comerciale foarte frecventate. De asemenea, OCAM a recomandat populaţiei din Bruxelles să faciliteze controalele de securitate.

Decizia de ridicare la maxim a nivelului de alertă a venit la câteva ore după ce un suspect arestat în Belgia a fost pus sub acuzare pentru terorism de justiţia belgiană în legătură cu atentatele jihadiste care au făcut 130 de morţi la Paris la 13 noiembrie. Suspectul, a cărui identitate nu a fost făcută publică, este al treilea inculpat în Belgia în legătură cu atentatele de la Paris.

Avertisment şi din partea Ministerului Afacerilor Externe din România

Ministerul Afacerilor Externe a informat sâmbătă cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Belgiei că Organul belgian de coordonare pentru analiză (OCAM) a ameninţărilor a ridicat nivelul de alertă teroristă la nivelul maxim pentru oraşul Bruxelles, 4 pe o scară de 1 la 4, ceea ce semnifică „o ameninţare serioasă şi iminentă”.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, staţiile de metrou au fost închise, trenurile periurbane au fost suspendate, iar meciurile de fotbal din primele două divizii amânate.

„OCAM recomandă locuitorilor capitalei belgiene să evite locurile cu o concentraţie mare de oameni, cum ar fi concerte, evenimente majore, gări, aeroporturi, transportul în comun şi centrele comerciale aglomerate. Pentru restul teritoriului belgian, nivelul de alertă se menţine la 3”, precizează MAE în comunicat.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să consulte pagina de Internet www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertaţi, în cazul în care apar situaţii speciale.

 

SURSA: AGERPRES