Nivelul cumulat al activelor nete ale SIF-urilor a crescut cu 2,7%, la 6,68 miliarde lei, în iunie
Exprimat în euro, nivelul activelor nete la sfârşitul lunii a fost de 1,48 miliarde, cu 2,4% peste nivelul atins în luna precedentă.
‘Urmărind evoluţia activelor nete unitare în luna raportată, se observa că cele cinci SIF au înregistrat evoluţii preponderent pozitive, fiind consemnate creşteri de 5,3% la SIF Moldova, 5,2% la SIF Transilvania, 3,2% la SIF Oltenia, 2,8% la SIF Muntenia şi o scădere de 1,3% la SIF Banat-Crişana. Evoluţia activelor nete de la începutul anului a fost mixtă, cu scăderi de la -29,5% pentru SIF Transilvania până la -2,8% pentru SIF Banat-Crişana, şi creşteri de 1,7% la SIF Moldova respectiv 5,2% la SIF Muntenia. Evoluţia preţurilor de închidere comparativ cu cele ale lunii precedente a fost de asemenea mixtă, cu scăderi de 1,8% la SIF Banat-Crişana, 1,3% la SIF Moldova şi creşteri de 10,9% la SIF Muntenia, 10,3% la SIF Oltenia respectiv 7,1% la SIF Transilvania’, se spune în comunicat.
Discountul la care sunt tranzacţionate în piaţă acţiunile celor cinci SIF se situează între 33,2% pentru SIF Transilvania şi 58,2% pentru SIF Muntenia.
Ponderea investiţiilor pe termen scurt în total active a scăzut în iunie la 60,6%, faţă de 63,3% în mai.
‘Acţiunile cotate, care erau pe ansamblul portofoliilor SIF la finele lunii mai în valoare de 4,39 miliarde lei, au crescut cu 1%, până la 4,43 miliarde lei la sfârşit de iunie. Ponderea acestora în total active SIF în luna raportată a fost de 62%, identică cu cea din luna precedentă. (…) În luna iunie nivelul de capitalizare înregistrat pe total SIF a fost de 3,4 miliarde lei, în creştere cu 4,4% faţă de nivelul lunii mai. Exprimată în euro, capitalizarea la finele lunii raportate era de 0,76 miliarde, cu 4,2% mai mare decât nivelul lunii precedente’, precizează AAF.