“Suma de 450 de lei/MWh, alături de prevederile din acordul de sprijin din partea statului român, și anume stabilizarea uneo politici de dividend mai conservatoare, ne permite să continuăm programul investițional. Prevederile ne dau un grad de confort pentru susținerea proiectelor pe care ne le-am asumat, noi ca și companie, și vorbesc acum doar pentru Nuclearelectrica”, a declarant directorul general al Nuclearelectrica, la o conferință pe teme de energie organizată de Ziarul Financiar.
El a ținut să precizeze că, potrivit ultimelor statistici ale Agenției Internaționale de Energie Atomică (AIEA), centralele nucleare retehnologizate sunt cele mai ieftine forme de generare de energie electrică cu emisii zero de carbon, dat fiind gradul de disponibilitate, cu un cost de producție de 32 de euro/MWh.
Ghiță a reiterat că Nuclearelectrica este în termen cu proiectul de retehnologizare a Unității 1 de la Cernavodă, demarat deja, și care va conduce la oprirea reactorului pentru modernizare în 2027.
“Am început discuțiile cu un consorțiu de bănci de export, a SUA, a Canadei, a Italiei, a Franței, pentru a asigura partea de datorie a acestui proiect, noi avem partea noastră pentru aport la capital”, a explicat Ghiță. “Am semnat primul conract de inginerie în cursul acestui an, suntem acum la etapa încheierii celui de-al doilea contract”, a mai spus Ghiță, care a punctat și că firma s-a ocupat și de selectarea forței de muncă pentru retehnologizarea Unității 1. “O parte din noii angajați vor fi trimiși în Canada, pentru proiecte de retehnologizare acolo si vor veni înapoi cand va începe faza 3, cea în care se oprește reactorul și intrăm efectiv în retehnologizare”, a mai afirmat directorul Nuclearelectrica.
Ghiță a spus, răspunzând unei întrebări, că pentru anul viitor are deja contractată “mare parte” a energiei produse, dar a refuzat să spună ce cantitate de energie va fi alocată prin mecansimul de alocare centralizată, la 450 de lei/MWh, pe motiv că “nu este o informație publică”.
Nuclearelectrica, singurul producător de energie nucleară din România, contribuie cu aproximativ 20% energie nucleară la producţia totală de energie, prin exploatarea celor două unităţi Candu, Unităţile 1 şi 2 ale centralei de la Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de producţie de 700 MW. În acelaşi timp, Nuclearelectrica contribuie cu 33% la producţia totală de energie fără emisii de CO2 din România.