‘Este o mare diferenţă dacă vorbim doar de o întârziere de un an sau dacă această lipsă a 0,9 puncte procentuale va deveni permanentă. Din păcate efectul este unul destul de mare. Este amplificat de faptul că sumele se acumulează şi rezultatul investiţional se acumulează pe toată perioada. Este una dintre magiile sistemului de economisire pe termen lung, această dobândă compusă. Noi acumulăm dobânda, apoi investim şi acumulăm dobândă la dobândă. După calculele noastre, foarte preliminare, dar dacă nu ar creşte contribuţia cu acest 0,9 p.p. cred că vorbim de 10% din pensia privată’, a spus Raluca Ţintoiu.
Conform calendarului presupus de legea pensiilor private (Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat) sistemul ar fi trebuit să pornească cu o contribuţie de 2% şi să crească anual cu 0,5 puncte procentuale pe an, începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an, urmând să ajungă după 8 ani de la începerea colectării la o cota de contribuţie de 6%.
Vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) Ion Giurescu a afirmat marţi că pentru 2017 contribuţia pentru Pilonul II ar putea fi de 5,1% – 5,2% din venitul brut al participanţilor, din cauza deficitelor din sistemul de pensii.