Nobel Oil din Azerbaidjan îşi face loc pe piaţa din România şi va deschide prima benzinărie a companiei la Iaşi.
John Long, cel care a constribuit la extinderea pe piaţa românească a companiilor Shell, Lukoil şi Rompetrol, a fost recrutat de azeri. Misiunea irlandezului, care a venit în România în urmă cu 23 de ani, este de a dezvolta prima reţea de benzinării a Nobel Oil.
În urmă cu şase luni, John Long declara că pentru început se uită la locaţii precum Iaşi şi Bucureşti. Reprezentanţi ai companiei au confirmat pentru ECONOMICA.NET că prima benzinărie va fi inaugurată la Iaşi, cel mai probabil la sfârşitul acestui an. Cu afaceri în SUA şi Azerbaijan, România este prima piaţă unde Nobel Oil va comercializa benzină şi motorină.
Compania are autorizaţie de construcţie pentru o benzinărie pe Bulevardul Nicoale Iorga din Iaşi, valabilă până în luna noiembrie a acestui an. Un utilizator al unui forum de construcţii a publicat fotografii cu stadiul lucrărilor.
Michael Wring, care a lucrat pentru o scurtă perioadă în cadrul Rompetrol, este CEO al Nobel Oil, companie înfiinţată în 2005. Nobel Oil Downstream România a fost înfiinţată anul trecut şi va opera staţiile de comercializare a carburanţilor Nobel Oil pe piaţa locală. Nobel Oil desfăşoară activităţi de explorare şi producţie petrol, rafinare şi vânzare de produse rafinate.
Dinu Patriciu l-a numit „tatăl downstream-ului românesc”
John Long a venit în România în 1992 şi a contribuit la deschiderea a peste 200 de benzinării pe piaţa locală. Long a pus umărul la deschiderea primei benzinării private din România – Shell, în 1994, şi a contribuit şi la intrarea pe piaţă a Lukoil Downstream şi Rompetrol Downstream. După ce a pus la punct extinderea Shell în România, Lang a fost recrutat de ruşii de la Lukoil. După un an alături de Lukoil, irlandezul s-a mutat la Rompetrol, deţinută de Dinu Patriciu, unde a rămas până în 2005. La începutul anului trecut, Michael Wring, care a lucrat în cadrul Rompetrol şi care acum este CEO al Nobel Oil, l-a contactat pe Land şi i-a propus să o ia din nou, de la zero, pentru expansiunea companiei pe piaţa din România, scrie Business Magazin.
Topul benzinarilor
Anul trecut au fost deschise 52 de noi staţii de distribuţie a carburanţilor, potrivit unui raport al OMV Petrom, cel mai mare jucător de pe piaţa petrolieră din România.
OMV Petrom, opera la sfârşitul anului trecut 544 de staţii, dintre care 391 Petrom şi 153 OMV. Compania este urmată de Rompetrol Downstream, cu 400 de benzinării. Locul trei este ocupa de Lukoil, care avea la finele anului trecut 305 benzinării. Topul este completat de Mol, care a încheiat anul cu 159 de staţii de distribuţie, fără a fi luate în calcul şi cele 42 de benzinării cumpărate de la ENI România.
Socar, companie deţinută de statul azer, a deschis 32 de benzinării pe piaţa locală, în urma unor investiţii de 50 de milioane de euro. Vicepreşedinte adjunct al Socar, Vitaliy Baylarbayov, a declarat recent că anul acesta vor mai fi deschise alte trei sau patru benzinării, iar anul viitor reţeaua va creşte cu alte zece staţii. Socar va aloca alte 50 de milioane de euro pe temen mediu pentru extinderea reţelei în România. Compania a întregistrat anul trecut afaceri de circa 167 milioane de euro, cu 28% mai mult faţă de 2013, arată datele de la Ministerul finanţelor.
Prin compania sârbă NIS, Gazprom avea a sfârşitul anului trecut 18 benzinării în România şi a înceiat anul financiar cu afaceri de peste 32,6 milioane de euro. Recent, NIS a anunţat că vrea să deţină o reţea de 250 de benzinării sub brandul Gazprom în România, Serbia, Bulgaria şi Bosnia până la sfârşitul acestui an.