Potrivit e-mailurilor interne ale DGTA, la care cotidianul a avut acces, se pare că au existat deficienţe. Controalele au fost efectuate la 12, 13, 22 şi 25 aprilie.
În e-mailurile referitoare la controalele efectuate, un inspector relevă faptul că, de două ori, pe 22 şi 25 aprilie, el a putut avea acces la bagaje înregistrate şi prevăzute deja cu etichetă de identificare. Inspectorul şi-a ascuns insigna şi a putut să manipuleze bagajele dincolo de spaţiul de check-in. ”Nu exista o supraveghere de către personalul de check-in prezent”, scria el în e-mail.
El s-a referit la o reglementare europeană care prevede că acest spaţiu al bagajelor în care el a avut acces fără insignă trebuie să fie absolut protejat de manipulări de către persoane care nu au autorizaţie. În e-mailul său, inspectorul a explicat că a discutat cu responsabili de la Swissport şi Aviapartner şi că le-a explicat că aceasta nu este în conformitate cu reglementarea în vigoare.
Inspectorul respectiv a constatat, de asemenea, probleme în ce priveşte controlul încălţămintei, care nu ar fi verificată cu raze X după ce se declanşează o alarmă. Unul dintre colegii inspectorului notează că această problemă trebuie să fie şi poate fi foarte repede rezolvată.
O altă problemă constatată se referă la controlul bagajelor pe banda specială. Prea puţine bagaje respinse sunt controlate pentru a detecta prezenţa de explozibili, notează el.
Cel de-al doilea inspector, care a efectuat de asemenea controale, precizează că problema lipsei de protecţie a bagajelor de cală este una serioasă ce trebuie rezolvată în cel mai scurt timp. El este de părere că problema bagajelor de cală ar trebui să dispară când va fi utilizat din nou terminalul afectat de atentatele din 22 martie, dar că problemele privind controlul încălţămintei şi detecţia explozibililor la bagajele de mână vor persista dacă nu se iau măsuri.